Pisana verzija

18. 07. 2021

Mali prostor za optimizam

Da kod vlasti postoji volja za dijalogom, on bi se odvijao u parlamentu, smatra programski direktor Crte Raša Nedeljkov, dok glavni urednik Demostata Zoran Panović aktuelni međustranački dijalog poredi sa crvenim tepihom na premijerama, gde se gleda ko je prisutan.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je sasvim logično što se dijalog odvija na dva koloseka, sa i bez prisustva evroparlamentaraca, jer u Srbiji imamo čak i dve "Nušićijade“. 

Po njemu, vlast će u narednom periodu pokušati da razvodni blok stranaka koje su za bojkot i tako "bukvalno obesmisli“ neki novi bojkot ili će potencijalne bojkotaše staviti u poziciju kao da su "neka sekta“. 

"Opozicione partije pojedinačno nemaju visoke rejtinge, ali antivučićevsko raspoloženje u Srbiji nije malo i ponekad ide i preko 30 odsto“, primetio je Panović.

On je objasnio da je u pitanju "jedan veliki rezervoar glasova“ i da je glavno pitanje ko to može da artikuliše. 

Kako je rekao novinarki Tamari Skrozza, dijalog vlasti i opozicije možda bi trebalo da preraste u stalnu konferenciju, sa sesijama dva puta mesečno, koje bi se prenosile direktno na Javnom servisu. 

S druge strane,  Nedeljkov je potvrdio da je društvu potreban dijalog, ali ne da bi se unapređivali izborni uslovi, već radi rešavanja društvenih konflikata i snižavanja tenzija. 

Prema njegovoj oceni, "za unapređenje izbornih uslova dovoljno je pročitati izveštaj Odira, odnosno domaćeg posmatrača izbornog procesa i istinski, a ne samo formalno, primeniti te preporuke“.

To je preduslov da se atmosfera u društvu približi demokratskoj i da postanu mogući ravnopravni i slobodni izbori, izjavio je Nedeljkov za FoNet. 

Kada je u pitanju ponuda RTS da opozicija bude zastupljena u Jutarnjem programu i nekim političkim emisijama, Nedeljkov podseća da bi to trebalo da bude normalna situacija, a ne ekskluzivnost, mada ni to verovatno ne bi bilo dovoljno. 

"Ako bi trebalo da izaberem jedan medij, to je RTS, a ako bi trebalo da izaberem jednu emisiju, to je Dnevnik 2. Ukoliko Dnevnik 2 nema pluralizam mišljenja, sve ostalo je samo šminkanje, ulepšavanje stvarnosti i opasna taktika kupovine vremena i zamajavanja aktera“, upozorava Nedeljkov. 

Osvrćući se na predloge da beogradski izbori budu odvojeni od predsedničkih i parlementarnih, on je predočio da bi trebalo da težiti redovnosti.

To podrazumeva, kako je obrazložio, da se unapred zna kada imamo koje izborne utakmice, a ne da se to pitanje prepušta političarima na vlasti, koji prilagođavaju datume sebi i tako stvaraju komparativno bolju startnu poziciju. 

"U ovom momentu, nažalost, samo jedna osoba zna kada će izbora biti, što je informacija o stanju slobode i ravnopravnosti u izbornoj utakmici“,  ukazao je Nedeljkov. 

Istovremeno, Panović je procenio da su moguće razne varijante kada je tajming izbora u pitanju - da na jesen budu parlamentarni izbori vezani za referendum o promeni Ustava, ali i da se spoje predsednički i beogradski izbori i da Aleksandar Vučić tako pojača snagu vlasti u Beogradu.

On napominje da su beogradski izbori simbolički jako bitni za vlast, ali smatra da bi opozicija, uz dobru organizaciju, možda imala kapacitet da kontroliše glasačka mesta u glavnom gradu. 

Za razliku od toga, prema Panovićevom uverenju, sva glasačka mesta u Srbiji može da kontroliše samo Srpska napredna stranka (SNS). 

Kada je u pitanju uloga predstavnika Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu,  on misli da opoziciji fali da ih Evropa legitimiše kao mogućeg partnera, kao što je učinila s naprednjacima 2011.

"Ali, neće to Evropa ako je opozicija većinski kosovsko zavetna. Neće Evropa dovoditi na vlast one koji bi srušili Vučićeve tekovine u pregovorima oko Kosova“, poručio je Panović. 

S druge strane, Nedeljkov tumači da bi se bez Evropskog parlamenta ostalo samo na "površnom izigravanju i fingiranju unapređenja izbornog procesa“, što istovremeno ne znači da će aktuelni dijalog uroditi plodom. 

"Alternativa odustajanja Evropskog parlamenta od dijaloga u Srbiji, znači odustajanje od Srbije“, konstatovao je on i zaključio da je prostor za optimizam za sada ipak veoma mali. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.