Pisana verzija

14. 11. 2021

Maestralno pasivni

Predsednik nije ustoličen kao imperator ili faraon, već može biti razrešen ukoliko krši Ustav, kaže Sofija Mandić iz Centra za pravosudna istraživanja Srbije (CEPRIS), dok profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta Union Violeta Beširević podseća da Ustav jasno propisuje šta bi predsednik trebalo da radi, ali da Aleksandar Vučić to ne poštuje.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetila da predsednik ima nadležnost da ukazima proglašava zakone, da bude vrhovni komandant, da predstavlja zemlju u inostranstvu, prima diplomatske akreditive, daje pomilovanja i odlikovanja. 

"I to je sve. On po Ustavu ne vodi politiku, niti ekonomsku, niti spoljnu, niti politiku javnog zdravlja, niti vodi istrage. Znači sve ovo što radi, on u stvari ne sme da radi“, ukazala je Beširević u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

I Sofija Mandić napominje da je u demokratskom društvu nedopustivo da predsednik otvara fabrike, gradi puteve, kupuje respiratore, renovira škole, ali da je sve to "praktično marginalna stvar, ako vidimo u kojoj meri on vrši sudijsku funkciju“ i meša se u rad treće grane vlasti.

"Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca nemaju nikakav mač u rukama, nikakvu silu, a očigledno je da je potrebno nešto snažnije da zaustavi taj strahoviti pritisak koji dolazi od predsednika“, smatra Mandić.

Prema njenom viđenju, Vučić ne reaguje na saopštenja, na apele, etičnost, pa ni na svoju pravničku profesiju. 

Obe sagovornice FoNeta podsećaju da je predsednika moguće razrešiti na predlog trećine poslanika, kada se pokreće postupak pred Ustavnim sudom koji utvrđuje da li je bilo povrede Ustava. 

Ukoliko se utvrdi da je predsednik u velikoj meri sistematski i godinama kršio Ustav, Skupština ima mogućnost da ga dvotrećinskom većinom razreši funkcije. 

Kao članica Radne grupe CEPRIS za izradu ustavnih amandmana, Beširević kaže da je u tom predlogu posebna pažnja posvećena odredbi o podeli vlasti i da je naglašeno da ni jedan državni organ ne može prisvojiti vlast drugog organa. 

Ali, ako se sve to i usvoji, ona smatra da "ni to nije nikakva garancija, ukoliko na vlasti imate nekoga ko u suštini nije demokrata“. 

Ukazuje i da mi, kao društvo, nismo politički zreli, a da opozicija ne radi ništa kako bi pokazala da je spremna, ne samo da preuzme vlast, već i da tu vlast vrši drugačije nego što je sada slučaj. 

"Moramo da menjamo sistem obrazovanja, da shvatimo da nismo podanici nego građani, a to još nismo shvatili“, poručila je Beširević.

S druge strane, Mandić je uverena da je izgrađen mit o Vučićevoj političkoj jačini ili nadčovečanskoj mudrosti, a da zapravo ni jedan čovek nije toliko jak. 

"Mislim da se to ne dešava zbog toga što je on toliko maestralan, nego zato što smo mi toliko  pasivni“, potumačila je ona i poručila da građani imaju načina da zauzdaju onog ko se u svojoj funkciji preigrao, ako to već nisu u stanju da urade institucije.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.