Pisana verzija

05. 12. 2021

Okrnjena slika

Vlasti sada i te kako imaju šta da izgube i nije im lako da balansiraju kao što obično rade, smatra novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji, dok urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović upozorava da postoji realna mogućnost građanskih sukoba i da to više nije katastrofizam i "plašenje mečke rešetom“.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ukazao da je Aleksandar Vučić do sada profitirao od  polarizacije koju je godinama stvarao, ali da se situacija u međuvremenu promenila. 

"Ne znam da li je on toga svestan, ali sam siguran da to više nije batina samo s jednim krajem“, rekao je Vukadinović u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Trendovi i tendencije u društvu, kako je istakao, idu na ruku opoziciji, ali ona slabo koristi unutrašnju krizu vlasti, njeno cepanje, gubljenje i grcanje. 

Umesto toga, opozicija se bavi međusobnim odnosima, raspodelom plena i "beskonačnom ostavinskom raspravom i brakorazvodnom parnicom“ Demokratske stranke. 

"Bilo bi jako opasno da sada, na kraju balade, opozicija prepusti Vučiću da glumi normalnost, glas razuma, toleranciju i pozive na mir“, poručio je Vukadinović. 

Podsećajući da je Vučić taktički spreman da povuče poteze koji pojedinačno deluju kao smirujući i samokritični, on je ocenio da predsednik Srbije nikada zapravo nije menjao svoju strategiju, jer "on menja dlaku, ali ne i ćud".  

S druge strane, Ivanji ukazuje da se od vlasti ne može očekivati potez koji bi smirio strasti, iako je do sada pokazivala da svoje odluke donosi na osnovu veoma profesionalno urađenih istraživanja javnog mnjenja. 

Prema njegovim rečima, "u istoriji političkih nauka vidimo da u nekom trenutku apsolutna vlast udari u glavu i da onda više ne možeš da razaznaješ stvarnost, pa čak više ni šta ti je u sopstvenom interesu“.

Trenutna situacija je kompleksna i za vlast i za organizatore građanskih protesta. Ako se povuku, ekološke organizacije gube na verodostojnosti, dok vlastima ne odgovara da u svet odu slike blokiranih puteva, ali ni slike mlaćenja demonstranata kakve smo imali u julu, objasnio je Ivanji. 

Kako je precizirao, "to krnji onu sliku koja se šalje ovde kroz ’pinkove’, ali i na Zapad - o jednom vođi i srećnom narodu koji ga obožava i podržava“. 

Ivanji napominje da bi opozicija trebalo da podrži, ali i da se kloni ovih demonstracija, da se ne meša u njih.

Takav stav potkrepljuje tezom da su i protesti  "Jedan od pet miliona“ počeli da se osipaju kada su opozicione partije krenule da im "daju ton“ i preuzele rukovodstvo. 

Konačno, on smatra da aktuelni događaji pokazuju da je prioritet vlasti da radi u interesu kapitala i investitora.
Potpuno zanemaruje bilo kakva građanska i radnička prava, kao u nekoj ranoj fazi kapitalizma, zaključio je Ivanji u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.