Pisana verzija

27. 02. 2022

Mrlja na savesti

Srbija je osvanula na mapi Evrope kao jedina evropska država koja podržava rusku agresiju na Ukrajinu, ocenio je u intervjuu FoNetu profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Nikola Samadržić i ukazao da Aleksandar Vučić u regionu ponavlja obrasce „Putinove imperijalne politike u uskim lokalnim okvirima“.

„Mislim na njegove pokušaje da podeli Bosnu i Hercegovinu (BiH), uspostavi prorusku kvislinšku vladu u Crnoj Gori, kao da se destabilizuje Severna Makedonija“, objasnio je Samardžić u serijalu Kvaka 23

Da i u samoj Srbiji zatvori društvo tako da nije sposobno da ponudi bilo kakvu alternativu njegovoj politici, dodao je on u razogovoru sa Zoranom Sekulićem i precizirao da Vučić želi da zadrži svoje „proputinovsko biračko telo“, mada takvo raspoloženje vidi i u opoziciji.

Upitan da li će stav prema ukrajinskoj krizi udaljiti Srbiju od Evropske unije (EU), Samardžić je konstatovao da „pripadnost evropskom putu, to jest namera da se Srbija integriše u taj najcivilizovaniji, najrazvijeniji, najuspešniji i najsrećniji deo sveta, ta namera u ovom trenutku ne postoji“. 

Prema njegovom tumačenju, proces udaljavanja Srbije od EU traje od 2016.godine i onog incidenta u Savamali, „kada se ispostavilo da u Srbiji uopšte ne funkcioniše vladavina prava“.

„To je bio jedan čudan, neočekivan, bizaran događaj, ali je pokrenuo lavinu urušavanja ionako nejake i slabe arhitekture naših institucija i strukture zdravog racionalnog mišljenja“, obrazložio je Samardžić..

Kada je reč o vojnoj neutralnosti, on misli da je „potpuno nebitna, jer se Srbija nalazi u NATO okruženju, tako da je tu važniji načelan politički stav, nego tvrdnja da smo vojno neutralni, jer u tom okruženju ne znači ništa“.

Na pitanje kakav bi bio njegov stav prema napadu Rusije na Ukrajinu da je bio u situaciji da ga saopšti u ime Srbije, on je odgovorio da bi bio „isti kao stav Belgije, da bi ga „prepisao, kao što su naši preci prepisivali belgijski Ustav“.

„Kad bih se ja pitao, Srbija bi bila u Evropskoj uniji i NATO i bila bi 10 puta bogatija. Ali ja se ne pitam“, rekao je Samadržić, kojem Vučićeva izjava o ukrajinskoj krizi „liči na izjave Slobodana Miloševića u nekim sličnim situacijama“.

On se nada da će EU da radi na jačanju evropskih snaga u Srbiji, kao i da će SAD da rade na razvoju naših strateških sposobnosti da uđemo u NATO i budemo deo tog bezbednosnog kišobrana, što „Ukrajina nije uradila na vreme“. 

S druge strane, „Putin će nastaviti da održava takozvani zamrznuti konflikt na Balkanu, ne samo na Kosovu, nego i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH“, predvideo je Samardžić.

Kako je procenio, predsednik Rusije „radi s Ukrajinom isto ono što Vučić radi sa Crnom Gorom u protekle dve godine, isto ono što radi Vučić sa Dodikom u BiH“. 

„To je politika izazivanja stalnih podela i nestabilnosti, kako bi se te teritorije izuzele iz  evroatlantskog konsenzusa“, protumačio je Samardžić.

Ne bi bilo razumno da NATO i EU zapostave Baltik i jugoistočnu Evropu na „onaj način na koji su zapostavili Ukrajinu“, naglasio je on, uveren da će „morati da obrate pažnju na sve one tačke na kojima će Putin nastaviti da preti, izaziva nered i nestabilnost“. 

„Potrebno je da ostatak bivše Jugoslavije ne bude mrlja na evropskom tepihu, pošto je ona mrlja na evropskoj savesti. Mislim da su i Brisel i velike evropske države odgovorne, jer Srbija i njeni susedi nisu integrisani“, poručio je Samardžić.

Prema njegovom vidjenju, tvrdnje o tome da je Srbija posvećena načelima i Povelji Ujedinjenih nacija (UN) i da se zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta postale su potpuno beznačajne floskule, jer „UN više skoro i da ne postoje“. 

Da sam američki predsednik, povukao bih se iz UN i prepustio da Rusi i Kinezi „daju i troše budžet“, pošto od te organizacije više „nema nikakve vajde“, budući da je većina država u svetu antidemokratska. 

U takvim okolnostima, Samadržić smatra da se „nama isplati da zauzmemo jasan stav oko Ukrajine, da integrišemo ostatak Jugoslavije i time izbrišemo granice“ na način kako su integrisane Francuska i države Beneluksa ili Francuska i Nemačka.

On smatra da će „time i podela BiH, koja se planira, postati besmislena, a srpska zajednica u Crnoj Gori neće osećati da je usamljena i izolovana...“ 

„Očigledno je, medjutim, da Vučiću odgovara da su ti problemi pred njim ostavljeni za budućnost da bi održao svoju autokratsku, kleptokratsku vlast i da bi se postavio kao činilac regionalnih odnosa u smislu u kojem je dobijao podršku nemačke kancelarke Angele Merkel“, tvrdi Samadržić. 

Osvrćući se na predsednika Srbije da je stavom o ukrajinskoj krizi odbranjen i zaštićen nacionalni interes Srbije, on je uzvratio da je Vučićev „lični interes, interes njegove porodice i njegovih kumova  i prijatelja“.

„Oni na taj način vide svet oko sebe i na taj način ostvaruju svoje političke i ekonomske interese“, objasnio je Samardžić, ali je primetio i da „većina u Srbiji drži tu rusku agresorsku stranu i ponaša se isto kao u devedesetim“.

Upitan o ocenama da Putin s Ukrajinom radi isto ono što su Amerikanci i NATO radili sa Srbijom, kada je Kosovo u pitanju, on je podsetio da je „NATO intervenciji prethodio, ne samo sukob na Kosovu, nego i genocid u Srebrenici, dok u slučaju Ukrajine nije bilo tako masovnog kršenja ratnog humanitarnog prava“. 

Razumem da je javnost u Srbiji na strani Putina, ali takvi argumenti u ovakvoj situaciji više nemaju nikakvog smisla, ocenio je Samardžić, mada je svestan da su „vlada, opozicija, vladajući mediji i opozicioni mediji na istoj strani“ i da je, kako smatra, „ovde ostalo 20 ljudi koji misle drugačije“.

On ne veruje da će ukrajinska kriza postati predizborna tema u Srbiji i objašnjava da se opozicija „stalno povlači pred tim nezgodnim Vučićevim pitanjima, kao što su Kosovo, Srebrenica ili LGBT, a sada je tu i Ukrajina“.

„Oni gube stav prema bilo kakvom jasnom pitanju za budućnost. Oni nama ne nude alternativu Vučiću, nego tvrde da su oni pristojni a on bezobrazan. To znamo“, ocenio je Samardžić.

Kako je rekao, „ne možemo očekivati više od njih, oni za to nisu sposobni, ali dele ta osnovna Vučićeva uverenja“. 

„Mislim da postoji nacionalni konsenzus koji su postavili Dobrica Ćosić i Vojislav Šešelj i po toj matrici se Srbija kreće već 35 godina, od čuvene 8. sednice koja se nekako sve bolje razume, umesto da se sve više zaboravlja“, ukazao je Samadržić..

Uprkos tome, on se nada da će nam „ova kriza pomoći dugoročno da formiramo neke nove evropske snage koje su nam potrebne, ali to moraju da povuku mlađi“, kao i da će se opozicija vremenom prilagodjavati novim okolnostima..

Ili ćemo se vratiti na vize, na kanistere i platu od 20 maraka ili ćemo birati opciju da se približavamo EU „na svim onim tačkama koje su nam postavljene kao domaći zadatak, koji smo mi prihvatili“, izjavio je Samadržić.. 

Kako je podsetio, „mi smo zvanično prihvatili evropsku politiku i zvanično se te politike nismo odrekli, podrazumevajući i Poglavlje 35. koje se odnosi na Kosovo“.

Uoči predstojećih izbora, Samadržić je istakao da je „promena uvek dobra i kada ne obećava mnogo“ i zaključio da Srbiju za pet godina vidi kao otvoreniju, srećniju i uspešniju i da je, ipak, optimista, uprkos događajima koji su nesrećni i vrlo složeni. (kraj) def

Nema komentara.