Pisana verzija

15. 05. 2022

Nova gvozdena zavesa

Srbija više nema mogućnosti da nastavi put prema Evropskoj uniji (EU) ukoliko svoju spoljnu politiku ne bude usaglašavala sa politikom Unije, izjavio je u intervjuu FoNetu profesor Fakulteta političkih nauka, istoričar Slobodan Marković i poručio da Beograd mora da vodi računa da se u svetu pravi nova "gvozdena zavesa".

On je u serijalu Kvaka 23 ocenio da Srbija "više ne može da bira“ i predvideo da će uvesti sankcije Rusiji, ali da se verovatno neće pridružiti svim sankcijama.

Marković je u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, rekao da će Unija imati razumevanja za poziciju Beograda, ali da apsolutno neće biti razumevanja ako bude nastavljena politika "ni tamo, ni ovamo“.

Ukoliko se rat u Ukrajini nastavi, pritisak će biti takav da će "Srbiji biti skoro nemoguće da ne usaglasi u mnogo većoj meri nego do sada, mnogo vidljivije, mnogo jasnije i mnogo nedvosmislenije svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU“.

Upitan da li predsednik Srbije ima mandat da sam donese takvu odluku, jer je Vlada u tehničkom mandatu, a Skupština još nije konstituisana, on je odgovorio da Aleksandar Vučić svakako ima političku moć da je donese, ali da pravno to nije moguće.

Odluku mora da donese vlada, objasnio je Marković, ali nije siguran da li može da je donese i tehnička vlada, što je pitanje za pravne eksperte, mada je u regionu bilo tehničkih vlada koje su donosile odluke.

Nema, međutim, nikakve sumnje da ta odluka, pre svega, zavisi od predsednika Srbije i od Srpske napredne stranje (SNS), protumačio je on i primetio da je vrlo bitan element koji može da "olakša celu stvar" činjenica da je SNS deo porodice evropskih narodnih partija.

Te partije imaju prilično jasan stav oko sankcija Rusiji, podsetio je Marković, koji misli da će i sa te strane doći saveti, da ne kaže pritisci, da Srbija uskladi svoju politiku.

U novoj geopolitčkoj stvarnosti više nije moguće voditi spoljnu politiku po principu "četiri stuba“ ili neku sličnu, koje ga podsećaju na "dečiju pesmicu, Istok je Zapadu drug, a Severu Jug, što može u pesmici, ali ne i u stvarnosti sa kojom se danas suočava Srbija".

Manevarski prostor se svakako sužava da Srbija lavira u spoljnoj politici. Što duže bude trajao rat, to će manevarski prostor biti sve uži, upozorio je Marković.

Kako je predočio, za Srbiju je jedna mogućnost da bude u sporazumnim odnosima ili članstvu u EU, dok je druga mogućnost da  bude izolovana.

Nema treće mogućnosti, napomenuo je on i ocenio da se Srbija "ne nalazi ni na kakvom istoku Zapada i Zapadu istoka, što je inače rečenica koja je lažno pripisana Svetom Savi koju  nikada nije rekao“.

Ona se nalazi u centru Evrope i sa svih strana je okružena NATO zemljama, sa svih strana je okružena državama članicama EU, precizirao je Marković i podsetio da se Srbija ne graniči ni sa Ukrajinom, ni sa Rusijom.

Ako se gleda geopolitički, Srbija je, prema njegovom viđenju, već svrstana u taj deo koji pripada EU i zapravo nema mogućnost da bira između A i B.

Uprkos zamoru od proširenja EU, Marković smatra da se u Uniji sada nesumnjivo razmišlja o tome da se ceo Zapadni Balkan približi Uniji  i time u regionu ubuduće onemogući ruski uticaj.  

Prema njegovim rečima, pitanje je kako Srbija da uhvati taj voz, pri čemu je već propustila više vozova, što danas svakome treba da bude opomena, posebno zato što je ogromna razlika između sredstava koje dobijaju zemlje kandidati i zemlje članica EU.

Za zemlje Zapadnog Balkana, ne samo za Srbiju, izuzetno je važno da i zbog toga budu na evropskom putu i postanu članice Unije, jer je to jedini način da se nasleđena ekonomska zaostalost postepeno prevaziđe, naglasio je Marković.

Upitan da li je, posle pada Berlinskog zida, ovo što se sada događa na međunarodnoj sceni početak nove istorijske etape u kojoj je, uprkos svemu, pozicija Srbije ipak prilično neizvesna, on je odgovorio da se Rusija zalaže za rušenje onoga što naziva unipolarnim svetom.

To faktički znači ponovno vraćanje "gvozdene zavese“. Sada je samo pitanje gde je ta "gvozdena zavesa“. S one strane su definitivno Rusija i Belorusija. Ta "gvozdena zavesa“ je prilično udaljena od Beograda, napomenuo je Marković.

Kako je precizirao, Beograd se ne graniči sa njom, graniče se druge zemlje koje su sada u najvećem strahu šta će da bude sa njima, da li će i one u nekom trenutku biti uvučene u sukob.

Srbija u svakom slučaju ne bi smela da bude s one druge strane te "gvozdene zavese“ i mora da ima u vidu da su u okviru same Evrope obnovljeni strahovi iz vremena Hladnog rata, koji će uticati na formulisanje politika, naglasio je Marković.

Prema njegovom shvatanju, Srbiji je iz EU pružena ruka, ali ta ruka "neće biti večito pružena“, jer neće biti razumevanja za neograničeno odlaganje nekih odluka.

Ovo je prilika u kojoj bi trebalo geostrateški razmišljati, pošto EU ne može da ima "geopolitičku rupu u centru granica Unije“, i zato bi, kako je istakao, u njenim nastojanjima da uključi zemlje regiona trebalo odigrati racionalno i pametno i naći svoje mesto u svemu tome.

Upitan o "Besmrnom puku“ i proslavi Dana pobede u Srbiji po ruskom modelu, Marković je odgovorio da  je Rusija ovde najpopularnija strana država, ali da takvo stanje stvari nije novijeg datuma, niti su kulturna i politička rusofilija ograničene samo na Srbiju.

On je, međutim, ocenio da je agresija Rusije na Ukrajinu promenila situaciju i uočio da su u Srbiji ove godine sa manifestacije "Besmrtni puk“  izostali visoki predstavnici vladajuće stranke, što je velika promena. 

Marković misli da je na taj način, ne samo izbegnuto svrstavanje, već i da je odsustvo predstavnika vladajuće stranke sa "jedne takve parade“ bilo vrlo upadljivo. 

Da li to najavljuje neku bitniju promenu ili ne, to ćemo tek da vidimo, ali je promena vidljiva u odnosu na prethodne godine, precizirao je Marković.

Dovoljno je da se pogleda i analizira sa kim se sastaju zvaničnici SNS u proteklih desetak dana, sa kim otvaraju fabrike ili razgovaraju o energetici, obrazložio je on i podsetio da je najavljen i uvoz lovaca bombardera iz Francuske.

Vrlo je jasno da postoji razumevanje da Srbija treba da se približi EU, samo je pitanje dinamike, uveren je Marković, koji misli da vlast to javnosti još ne saopštava direktno zbog unutrašnjepolitičkih razloga, kao i zbog godinama građenog drugačijeg narativa.

Kako je ukazao, godinama ste stavljali EU i njene države članice u razne teorije zavere i to ne može da se promeni za dve nedelje, potrebni su vreme i strpljenje. (kraj) def

Nema komentara.