Pisana verzija

03. 07. 2022

Saradnja pod sumnjom

Nismo posvađani ni sa kim i nema nikakvih blokova, tvrdi predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, dok generalni sekretar Narodne stranke (NS) Stefan Jovanović napominje da njegova stranka ne želi da pravi lažno jedinstvo opozicije i da iz principijelnih razloga nema nikakvu saradnju sa Strankom slobode i pravde (SSP).

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnio da se ”ne može u istom trenutku sedeti i sa Vučićem, i sa opozicijom” i podsetio da je, osim sastanka Dragana Đilasa sa predsednikom Srbije, bilo i drugih neslaganja NS sa potezima SSP. 

„Postoji tu dosta razloga za sumnju da li će oni ući ili neće ući u vlast, ali to je njihova suverena odluka”, kaže Jovanović.

Time objašnjava i zašto NS nije učestvovala na sastanku opozicije koji je 27. juna organizovala stranka Zajedno. 

„Mi smo ranije rekli da nećemo učestvovati na sastancima koji predstavljaju čistilište za stranke koje su odlučile da posle izbora sede na dve stolice”, podseća Jovanović.

On ističe da je NS, i pre i posle tog sastanka, nastavila bilateralne susrete i intenzivnu saradnju sa kolegama iz Ne davimo Beograd, Demokratske stranke, partijom Zajedno i ”nekim drugim strankama sa desnog spektra”. 

S druge strane, Lutovac objašnjava da DS nije prisustvovala sastanku zato što nisu ispunjena dva obećanja: da neće biti medija i da će doći svi, uključujući i predstavnike Ne davimo Beograd. 

„Mediji su postavljali pitanja o dnevnom redu, a dnevnog reda nije ni bilo, jer je to trebalo da bude neformalno, da bi se stvari relaksirale, a ne koristile u bilo koje propagande svrhe”, objasnio je on u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Kako je precizirao, kada su mu prijatelji iz Ne davimo Beograd rekli da neće učestvovati, odlučeno je da ni DS ne ide, što zbog prekršenog dogovora, što zbog toga da ne bi ispalo da se svrstava između dva koaliciona partnera. 

 „Mi smatramo da je dobro okupljati se i razgovarati, s tim što se postavlja pitanje svrhe, koji je cilj i šta može da bude rezultat takvog okupljanja”, napominje Lutovac, koji ipak smatra da nije vreme za stvaranje bilo kakvih blokova. 

Po njemu, potrebno je da svaka stranka vodi računa o javnom interesu i da bude saradnje i u parlamentu, i u Skupštini Beograda po određenim, konkretnim pitanjima. 

„Kada dođe vreme da se grupišemo na ovaj ili onaj način, DS neće biti prepreka, jer se od 2018. najviše zalažemo za ukrupnjavanje”, rekao je Lutovac. 

S druge strane, Jovanović je uveren da je Srpska napredna stranka (SNS) u "potpunom unutrašnjem raspadu”, ali misli da ni opozicija nije baš u najboljem stanju i da bi trebalo da radi na tome da se popravi i preuzme odgovornost za svoje trenutno stanje. 

Narodna stranka je spremna da i dalje radi sa ljudima i pokuša da ih ubedi u to da je "ono kako mi vidimo Srbiju mnogo bolje od onoga kako je vidi Vučić”, poručio je Jovanovič,  koji razume razočaranje građana u celu opoziciju posle susreta Đilas-Vučić. 

Po Lutovcu, postoje dva načina borbe. Prvi je oslanjanje na ono malo preostalih institucija, što je na beogradskim izborima umalo uspelo, dok je drugi način vaninstitucionalni. 

„Ako nema pravde za građane, ne može je biti ni za one koji tu pravdu uskraćuju”, zaključio je Lutovac u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.