Pisana verzija

11. 09. 2022

Iskra u kamenu

Krajnja desnica je projekat Aleksandra Vučića i on njome rukovodi, smatra Jovo Bakić, dok istoričar Čedomir Antić misli da političari svoje najveće protivnike često drže blizu sebe, kako bi ih kontrolisali.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetio da se uloge u politici lako izmene i da su boljševici jedan od primera koji pokazuje da onaj koga ste plaćali, može da postane jako opasan. 

Kako je napomenuo u razgovoru s Tamarom Skrozza, borba protiv ekstremizma trebalo bi da se vodi u parlamentu, a ovde je  Vučić sve sveo na sebe. 

"Kad napravite parlament koji liči na cirkus u kome svako ko hoće nešto pametno da kaže naiđe na jednog Atlagića, Rističevića, Martinovića, kada nemate ni jednu raspravu o bilo kojoj platformi ili odluci, logično je da nezadovoljstvo izađe na ulicu’, objasnio je Antić, citirajući Njegoševu misao da „udar nađe iskru u kamenu”. 

 S druge strane, Bakić tumači da se Vučić našao u velikom problemu kada je morao da zatvori Belivukovu kriminalnu grupu ”koju je sam stvorio” i da disciplinuje neposlušna ”plemena” navijača Partizana. 

„Godinama na Partizanovom stadionu niko nije smeo da viče 'Vučiću, pederu', a sada se to ponovo odjedanput čuje”, podsetio je on u izjavi FoNetu i konstatovao da to znači da Vučić ne kontroliše sve navijače.

Uveren da to podrazumeva da tokom Parade ponosa na ulice ne bi moglo da izađe pet ili šest hiljada navijača, već dve do tri hiljade, Bakić je, ipak, upozorio da bi i to bili ozbiljni nemiri, jer navijači zapravo uživaju u tuči s policijom. 

Po njemu, predsednik SNS sanja o uspehu radikalno desničarskih stranaka na zapadu Evrope, jer bi tada i oni mogli da se vrate tradiciji i ”da ponovo prigrle” ideje krajnje desnice. 

„On koristi krajnju desnicu, to su sve marionete koje on pokreće u zavisnosti od potrebe”, tvrdi Bakić.

Iako napominje da ruski uticaj dolazi preko oligarha Konstantina Malofejeva koji, po nalogu Vladimira Putina, održava veze sa čitavom evropskom desnicom, on je ponavio da je glavni gazda ovdašnje desnice ipak Vučić. 

Antić, za razliku od Bakića, ukazuje da je Rusija tema desnice u celoj Evropi, ali da oni koji podržavaju ruskog predsednika gube glasove na izborima. 

Odnos Srba prema Rusiji on ocenjuje kao iznijansiran, ali i kao odnos koji nervira Rusiju. 

„To je odnos ravnopravnosti, što nikako ne može da postoji između države koja u zemlji i rasejanju ima desetak miliona ljudi, i Rusije koja ih ima 160 miliona”, zaključio je Antić. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.