Pisana verzija

29. 01. 2023

Talas pretnji i strahova

Ako Zapad bude forsirao kosovsko pitanje kao do sada, to može biti početak kraja Aleksandra Vučića, smatra predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, dok poslanik Ne davimo Beograd Radomir Lazović napominje da je i do sada bilo mnogo „početaka njegovih krajeva”.

On je u FoNetovom serijalu Kvaka 23 ocenio da je predsednik Srbije, kontrolom medija, bombardovanjem javnosti raznim aferama ili nalaženjem novih ruda, uvek uspevao da se izvuče, pa je tako i ovog puta najavio  kako nalazimo zlato po Srbiji. 

”Vučić i po pitanju Kosova, i po svim drugim pitanjima, očekuje da mu se povinujemo i kažemo - ti si naš kralj i sada radi šta hoćeš”, rekao je Lazović, uz procenu da se to neće dogoditi. 

U razgovoru s Tamarom Skrozza, on je ponovio da Ne davimo Beograd neće podržati potpisivanje francusko-nemačkog predloga za rešavanje kosovske krize sve dok ne budu videli taj dokument. 

Po njemu, činjenica da se danima raspravlja o predlogu čija nam  je sadržina nepoznata, dovoljno govori o situaciji u kojoj smo. 

”Ovo je pitanje koje brine veliki broj ljudi, pitanje u vezi s kojim se veliki broj ljudi ne slaže sa Vučićem", uveren je Lazović.

Vučić sada pokušava da nađe sebi prostor da nas još jednom izmanipuliše, tako da "ispadne neka vrsta spasioca”, ukazao je on i podsetio da je predsednik u svom obraćanju 23. januara sve protivnike aktuelnog predloga označio kao ekstremiste. 

S druge strane, Obradović je Vučićeve navode o ekstremistima označio kao licemerne i naglasio da bi o predloženom rešenju  trebalo postaviti brojna relevantna pitanja, umesto što se širi talas pretnji i strahova.  

”Naravno da će svako reagovati na priču  – ne želim da mi se dete vrati u kovčegu, jer niko normalan ne želi novi rat”, objasnio je on, ali je istovremeno konstatovao da se ni jedna država na svetu ne bi odrekla dela svoje teritorije zato što to neko od nje traži. 

Obradovićev je utisak da se Zapadu žuri da završi s Kosovom dok traje ukrajinska kriza. 

Kako je predočio, "naš interes je upravo suprotan – da ništa ne potpisujemo dok se ta kriza ne završi, dok ne krene nova geopolitička podela sveta u kojoj ćemo videti kako će se velike sile između sebe dogovoriti”.

Prema Obradovićevom predviđanju, možda ćemo u toj ”novoj podeli geopolitičkih karata imati veće šanse da realizujemo naše nacionalne i državne interese i da očuvamo Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije”. 

Za sada smo upoznati s posledicama nepotpisivanja predloženog rešenja, ali ne i sa onim što čeka Srbiju ako ga bude potpisala, primetio je lider Dveri. 

”Da li sledi neki sledeći ultimatum, da se odreknemo možda Raške oblasti ili Vojvodine, ili juga Srbije? Gde je kraj tim zapadnim ultimatumima. Zašto bismo se, pored svih naših svetinja, naroda i teritorije, odrekli i naših materijalnih, prirodnih i privrednih bogatstava”, upitao je Obradović. 

Po njemu, najvažnije je da znamo da li je Zapad ucenio Srbiju kao državu, ili Aleksandra Vučića lično. 

Kako kaže, ako je ucenjena Srbija, normalno je da zajednički odgovorimo na taj izazov i na te pretnje. 

”Ako je ucenjen Aleksandar Vučić, on ne sme to da prebacuje na Srbiju, već bi trebalo da podnese ostavku, da se povuče iz politike i da oslobodi državu te lične ucenjenosti”, zaključio je Obradović u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.