Pisana verzija

26. 02. 2023

Rijaliti naoružavanje

Nabavka oružja predstavlja ulazak u veliku trgovinu naoružanjem, koja je zbog rata u Ukrajini jedna od nalukrativnijih stvari na svetu, smatra urednik nedeljnika Vreme Filip Švarm, dok urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da je priča o kupovini oružja namenjena unutrašnjoj propagandi.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet napomenuo da je Srbija okružena zemljama članicama NATO i da nema kome da iskazuje moć. 

S druge strane, Štiplija ukazuje na dalekosežni značaj finansijske situacije u vojsci i policiji, podsećajući da su 5. oktobra upravo vojska i policija stale na stranu građana, što ova vlast ne želi sebi da dozvoli.

Prema njegovim rečima, ”vrlo slična situacija je bila u Severnoj Makedoniji u vreme Nikole Gruevskog, kada su enormno povećana finansijska sredstva za vojsku i policiju, kao i njihove plate, što je dovelo do toga da Gruevski nije morao da strepi da će neka od oružanih sila u zemlji da se okrene protiv njega”.

Predsednik Srbije se najviše plaši i najviše pominje državni udar, a ulaganje u vojsku i policiju je način da se državni udar spreč, ocenio je Štiplija u razgovoru s Tamarom Skrozza i napomenuo da "sve nedemokratske, populističke i autohtone vlasti rade isto”.

Nasuprot tome, Švarm ne vidi mogućnost državnog udara, jer je vojska ”toliko duboko ozračena Srpskom naprednom strankom”, da ne zna ko bi mogao da ga izvrši.

On smatra da je jedan od razloga za kupovinu oružja propaganda, drugi korupcija, a treći podilaženje velikim silama.

Švarm podseća da je Srbija kupovala oružje iz Rusije, Kine, Turske i sad iz arapskih zemalja, što ukazuje da se tim putem prave političke veze. 

”Za Srbiju to znači da će imati oružje koje neće moći da upotrebi, koje je različito, koje je teško održavati, gde je mnogo proizvođača”, kaže on i konstatuje da je reč o "rijaliti politici ovog režima”. 

Da je vojni savetnik predsednika Srbije, Švarm bi mu sugerisao kako i u kojim okolnostima Srbija može da politički obezbedi svoju neutralnost, odnosno da uradi sve što može da uđe u Evropsku uniju (EU). 

”Bezbednost ne obezbeđuje kineska raketa, arapski dron ubica, ili ruski mig, već jedino članstvo u EU”, zaključuje Švarm u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.