Pisana verzija

05. 03. 2023

Zamazivanje očiju

Evropski predlog za Kosovo nije pravni, već politički akt i nema mesta diskusiji da li je u skladu s Ustavom, smatra poslanica NDBG Jelena Jerinić, dok njen kolega iz Nove DSS Miloš Jovanović tvrdi da je taj dokument u potpunoj suprotnosti s Ustavom i da povlači, ne samo istorijsku i političku, već i krivično-pravnu odgovornost.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da će Aleksandar Vučić, ako taj dokument potpiše, morati da ide u zatvor, zajedno sa svima koji mu pomažu u formalnom smislu. 

Jovanović misli da bi Vučić mogao da dobije većinu na referendumu za promenu Ustava, ali napominje da bi bi prethodno morao da sprovede ozbiljan teror, koji pak "izaziva reakciju". 

”Vučić je u mnogo težem položaju nego što se ljudima čini, mnogo je sve to krhkije, a i vidi mu se”, ukazao je Jovanović i konstatovao da je u nekoliko prethodnih pojavljivanja predsednik delovao ”razbarušeno”.

S druge strane, Jerinić podseća da je Ustavni sud svojevremeno odbio da se izjasni o sadržini Briselskog sporazuma i ocenio da je to politički akt.

 

”U tom trenutku", kako je izjavila FoNetu, "to je postalo deo pravne prakse naše zemlje i ne postoji razlog da Ustavni sud sada kaže da ovo jeste međunarodni sporazum i da se na njega primenjuju sva pravila koja se odnose na međunarodne sporazume”. 

Kao politički sporazum, evropski predlog za Kosovo ne obavezuje onoga ko ga potpiše na bilo koju vrstu pravnih sankcija, a ne mora da bude ratifikovan ni u Skupštini, protumačila je Jereinić u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Ona ipak smatra da će izmene Ustava biti neophodne, ali ne zbog sporazuma, već zbog činjenice da je Kosovo 2008. proglasilo nezavisnost, a da se u Ustavu više puta izričito pominje.

Jerinić poručuje da je svođenje računice samo na pitanje da li će Kosovo biti priznato ”zapravo samo zamazivanje očiju građana”. 

Nasuprot njoj, Jovanović smatra da su sudije Ustavnog suda, proglašavajući Briselski sporazum političkim aktom, neodgovorno i plašljivo pobegle od svoje nadležnosti. 

Takođe, on ukazuje da Vučić i ne mora da potpisuje sporazum, jer u međunarodnom pravu izjava visokog zvaničnika zemlje pravno obavezuje tu državu. 

Po njemu, vlast je opila moć koju imaju i pomislili su da su svemoćni, a Vučić se toliko zaneo, da ”misli da je bogom dan da sam odlučuje o jednom istorijskom i sudbonosnom pitanju”. 

”Vučić ima kapacitet, kao deklarativni patriota, da uradi ono zbog čega bi se Boris Tadić figurativno klatio na Terazijama, i za Zapad je to sad ili nikad, jer oni novog Vučića neće naći”, zaključio je Jovanović. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.