Pisana verzija

26. 03. 2023

Kampanja ili kontrakampanja

Ujedinjavanje stranaka na desnici jeste razlog da se i proevropska opozicija grupiše, smatra predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, dok predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenjuje da trenutno ne postoje uslovi za slobodne izbore i da greše oni koji ih traže u sadašnjim okolnostima.

On je u serijalu Kvaka 23 novinske agencije FoNet istakao da je najava o vraćanju cenzusa na pet odsto ”zamajavanje građana” i još jedan mamac zbog kojeg se, umesto o uslovima za održavanje izbora, priča o mogućem ukrupnjavanju političke scene. 

”Hajde da pričamo o ključnoj stvari, da li su izbori slobodni ili ne, da li su mediji slobodni ili ne”, rekao je Lutovac u razgovoru s Tamarom Skrozza, uz ocenu da je lako prilagoditi se cenzusu, ali da se ”pravila igre ne mogu menjati u toku same igre”. 

Po njemu, Aleksandar Vučić je u intenzivnoj predizbornoj kampanji, pa to može da izgleda kao najava za skoro raspisivanje izbora, ali bi tek trebalo videti šta je suština te kampanje. 

Lutovac ukazuje da bi to mogla da bude i kontrakampanja ili preventivna kampanja da bi se neutralisala eventualna kampanja protiv Vučića kao izdajnika, kao nekog ko je pristao na nešto za šta je ranije rekao da neće pristati. 

”On traži način da dobije podršku građana, a da to ne bude prava, iskrena i istinska podrška koja bi se merila na slobodnim i poštenim izborima, i s druge strane da dobije podršku Zapada da implementira ono na šta je pristao, ali neće da potpiše”, uveren je predsednik DS. 

Kako je istakao, građani autobusima dolaze na njegove skupove, a on će to predstaviti kao veliku podršku za pristanak na evropski sporazum o kojem prethodno nije obavestio ni parlament, niti građane. 

„On ne spori da je pristao, ali nije potpisao, a ako niste nešto potpisali o tome ne može da se izjašnjava u Skupštini, niti izjašnjava na referendumu”, objašnjava Lutovac.

Prema njegovim rečima, tako krupna stvar ne bi mogla da se desi ni u jednoj normalnoj i uređenoj demokratskoj državi mimo parlamenta i mimo volje građana, 

S druge strane,  Grbović ocenjuje da su aktuelni Vučićevi mitinzi pokušaj da iskoristi svoju popularnost, kako bi se izborio s nepopoularnošću svoje stranke, i da pokaže kako ima pun legitimitet da donosi važne odluke.

On misli da bi u međuvremenu svi politički akteri i društvo u celini trebalo da se vrlo jasno opredele prema evropskom dokumentu, prema tome gde vide budućnost ove države i da li ostajemo na evropskom putu. 

”Ukoliko ste za evropski put Srbije, ukoliko vidite Srbiju u Evropskoj uniji, onda ne možete biti protiv ovog sporazuma, jer to postaje nešto obavezujuće”, poručio je Grbović.

On se nada da će ”brana evropske Srbije u našoj opoziciji biti dovoljno jaka i da će se vremenom taj front ukrupnjavati”. 

U tom kontekstu ocenjuje da bi povećanje cenzusa na pet odsto bilo dobro, kao podsticaj za ukrupnjavanje i udruživanje srodnih političkih snaga. 

”Ta situacija bi nas, makar i silom prilika, naterala da razmišljamo malo racionalnije i odgovornije i da na sledećim izborima imamo manji broj kolona sa većim legitimitetom i sa većom snagom”, smatra Grbović.  

Aktuelni sporazum je znak da idemo u nekom dobrom pravcu, ocenio je on i upozorio da bi se, u suprotnom, Vučiću otvorila vrata za apsolutnu autokratiju.

U tome bi imao podršku crkve, dobrog dela medijske scene, dobrog dela desno orijentisane opozicione scene, dobrog dela kriminalne scene, biznisa i svih ostalih, što bi za nas bila potpuno bezizlazna situacija”, zaključio je Grbović u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.