Pisana verzija

02. 04. 2023

Prinudjeni Evropljanin

Vučiću je data mogućnost da izvrdava, da kaže kako sporazum o Kosovu nije ni postignut i da se nigde eksplicitno ne pominje nezavisnost, kaže Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, dok Helena Ivanov iz Henry Jackson Society smatra da bi EU trebalo da bude razumnija i tolerantnija u procesu prihvatanja i implementacije sporazuma.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet istakla da, simultano sa državom, i Unija mora da promeni način komunikacije i pokaže razumevanje prema potrebama građana. 

”Ako ne daju neki konkretan datum kada će se pristupanje desiti, mislim da neće biti dovoljno šta god da ova država uradi”, ocenila je Ivanov u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Kako je podsetila, podaciji pokazuju da je sada više ljudi protiv ulaska u EU nego za ulazak, dok na pitanje na koga bi Srbija trebalo da se osloni u spoljnoj politici, više od polovine bira Rusiju, 22 odsto Evropsku uniju, a samo 1,2 odsto SAD. 

Trideset godina se ovde gradi antievropski, odnosno proruski stav, i ne može se očekivati da pet, šest, sedam ili deset govora u samo dva meseca promeni nešto što je u suštini aktivno građeno od početka devedesetih u suštini, objasnila je Ivanov. 

Po njenom mišljenju, sastanci u Briselu i Ohridu pokazuju da Vučić na neki način prati EU, voljan je da pregovara, ali veliki je problem to što još nisu uvedene sankcije Rusiji.

Istovremeno, Elek misli da je Vučić prinuđen da bude ”najveći Evropljanin”,  jer niko ne može da garantuje primenu sporazuma, osim njega . 

Kako je ukazao, ”Vučić je prethodnih 10 godina vlasti iskoristio da uruši sve institucije, da iz procesa donošenja odluka isključi i Skupštinu, i sudove i druge političke aktere, i civilno društvo”.

Vučić je bio jedini koji se o tome pitao, jedini koji je imao sve informacije i niko drugi nije ni mogao da postigne taj sporazum, konstatovao je Elek. 

On smatra da ćutanje proevropskih partija jeste čudno, ali napominje da ne bi trebalo zaboraviti da su svi politički akteri  stavljeni u nezgodnu poziciju.

Ako ste za sporazum, vi ste Vučićev čovek, vi ste izdajica demokratije, izdajica opozicije, a ako ste protiv, vi ste antievropljanin, ruski agent, neprijatelj Srbije, obrazložio je Elek. 

On još objašnjava da je komunikacija u vezi sa sporazumom podrazumevala i štap i šargarepu: s jedne strane mogućnost da više ne budete kredibilan partner EU i SAD, suspenziju novčane pomoći ili bezviznog režima, a s druge, donatorsku konferenciju za Srbiju, ali i Kosovo.

Prema njegovom viđenju, teško je proceniti kako će sve to da se odrazi na vlast, jer sada kada je kosovsko pitanje manje-više rešeno, Vučić može da očekuje veće pritiske po drugim pitanjima. 

”Čini mi se da će on sasvim dobro da se snađe u novonastalim okolnostima i da radi ono što je Milo Đukanović radio 30 godina u Crnoj Gori: da šeta s jedne na drugu poziciju i da isporučuje ono što se od njega traži da bi što duže i što je moguće više ostao na vlasti”, zaključio je Elek u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.