Pisana verzija

14. 05. 2023

Potraga za identitetom

Srbija ima veliki problem s razumevanjem identiteta zajednice i društva, smatra Goran Radman sa zagrebačkog Visokog učilišta Algebra, dok novinarka Danica Ilić koja živi u Londonu kaže da ljudi u svetu ne znaju ni ko je Aleksandar Vučić, ni ko je Ana Brnabić, već Srbiju i dalje uglavnom posmatraju u kontekstu rata i raspada Jugoslavije.

Ona je u serijalu Kvaka 23 novinske agencije FoNet konstatovala da je ”svet veliki, a mi smo mali” i da se Srbija ne analizira posebno, sa svojim problemima i specifičnostima, već kao deo regiona. 

Po njoj, od ruske invazije na  Ukrajinu, globalna percepcija Srbije vratila se u narativ devedesetih. 

”Prave se paralele, porede se iskustva i naučene lekcije, izvlače se lekcije naučene na terenu bivše Jugoslavije”, objašnjava Ilić, podseća da opet imamo Ratka Mladića, genocid, ratne zločine i Međunarodni sud za ratne zločine i konstatuje da smo opet uzeti za primer. 

Činjenicu da Vučić svaki kritički tekst o sebi u svetskim medijima vidi kao napad na Srbiju, ona kvalifikuje kao primer načela ”država, to sam ja”, ali i Vučićeve nezrelosti. 

„To je najprimitivniji oblik apsolutističke vlasti i ne mogu da verujem da 2023. i dalje govorimo o istim figurama i političarima”, ocenjuje Ilić. 

S druge strane, Radman u razgovoru s Tamarom Skrozza ukazuje da taj modele vladavine ne može da traje dugo i da je u svojoj biti privremen. 

Prema njegovom uverenju, kraj tog modela vladavine "zavisi od toga kada će se društvo ili država demokratizirati do te mjere da ipak postoji neki balans vlasti, balans moći u kojem se odluke donose konsenzualno, a ne jednostrano”. 

Aktuelnu političku situaciju u Srbiji on predstavlja kroz priču o smenjenom direktoru koji svom nasledniku daje tri koverte koje bi trebalo da otvori kad se nađe u teškim okolnostima. 

Posle prvih nevolja, naslednik otvara prvi koverat, u kome piše ”Za sve okrivi svoje prethodnike”.

Nešto kasnije, prinuđen je da otvori i drugi, gde stoji ”Za sve okrivi okolnosti”. Konačno, kad posle novih prepreka otvori poslednji, u njemu je poruka ”Piši tri koverte”. 

Radman kaže da su prethodni protesti protiv vlasti ponekad u Hrvatskoj izazivali zavist zbog hrabrosti i otvorenosti u komuniciranju nezadovoljstva.

Kako je ocenio, ”u tim iskazima protivljenja, nezadovoljstva ili drugačijeg mišljenja nije se konstruirala zajednica, nego se konstruirao jedan sukob, jedan konflikt koji nikad nije rješen snagom zajednice”. 

Srbija bi, pre svega, trebalo da se pozabavi sobom i svojim identitetom, razumevajući sve ostalo kroz njega, smatra Radman. 

”Dok god traži objašnjenja izvan svoga identiteta, dok god uzima usporedbe, ili gradi odgovarajuću poziciju ili antipoziciju prema onome što je izvan nje, dotle ne može da formira i oblikuje taj identitet”, zaključio je Radman u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.