Pisana verzija

21. 05. 2023

Nova realnost

Važno je da opozicija diverzifikuje proteste, da se oni ne svedu na šetnje jednom nedeljno, jer će blokada Gazele vremenom izgubiti simbolički značaj, kaže profesor FPN Dušan Spasojević, dok Biljana Đorđević iz Ne davimo Beograd najavljuje i institucionalnu i vaninstitucionalnu borbu.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet istakla da je to neophodno pošto je očito da institucije ne rade, a građani imaju pravo da se okupljaju i da svoje zahteve iznose bilo gde. 

”Demokratija je nastala na ulici, u javnom prostoru i to joj je mesto, a ako mi nemamo demokratiju u institucijama naravno da je moramo braniti na ulici da bismo povratili te institucije”, objašnjava Đorđević.

Ona navodi da joj u ovom trenutku nije važno imaju li ili nemaju podršku Zapada, već šta se dešava ovde i da li kao poslanici uspevaju da artikulišu ljutnju, bes i strah građana na produktivan način, kako bismo iz ovoga izašli kao solidarnije i bezbednije društvo. 

”Kada smo u tome dovoljno snažni, očekujem da će podrška doći, ali ona nije vredna ako mi prethodno nismo sve to uradili”, objasnila je Đorđević.

S druge strane, Spasojević ukazuje da protesti nisu vezani za ono što Zapad interesuje i da se oni zbog toga i ne svrstavaju. 

”Možda se deo Zapada nada da će protesti generisati nešto što bi bila kredibilna i realna alternativa Vučiću, pa bi onda mogli da pritiskaju Vučića i da se nadaju nekakvoj promeni”, procenio je on u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Po njemu, Vučić je najavio mogućnost izbora zbog toga što trpi unakrsne pritiske - verovatno da bi malo ”smekšao proteste”, možda da bi se opozicija međusobno posvađala, ali i da bi se dobilo vreme oko implementacije Ohridskog sporazuma. 

”Nama uvek deluje da on ima  isplanranih pet poteza unapred, zato što nijednog trenutka do sada, u proteklih 10 ili 11 godina nije bio ozbiljnije pritisnut sa više strana, a sada je ovo nova realnost”, naglašava Spasojević.

Takođe, on ne može da zamisli da će Vučić napustiti čelo SNS u pravom smislu te reči i predviđa da će i dalje ostati rukovodilac te stranke, čak i ako ne bude njen predsednik. 

Istovremeno, Đorđević je uverena da SNS nikada neće postati demokratska partija, pa da u tom smislu nije ni važno hoće li Vučić biti stranački lider. 

Ona najavu izbora vidi kao način da se izbegne odgovornost za nedavne tragedije, ali i taktiku koja remeti ovu trenutno možda i ”predrevolucionarnu” situaciju. 

„Ne tvrdim da to jeste tako, ali možda se u ovom društvu stvarno dešava nešto posle čega ljudi više neće moći da pristanu na ono na šta su do sada pristajali”, zaključila je Đorđević. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.