Pisana verzija

25. 06. 2023

Očekivana eskalacija

Ova situacija trenutno odgovara i predsedniku Srbije i premijeru Kosova, i otud eskalacija, smatra Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, dok urednik portala European Western Balkans Nemanja Todorović Štiplija ocenjuje da Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti govore ono što njihovi birači žele čuju.

Kurti bira momente kada je, po njegovom mišljenju, Vučić najranjiviji, ukazao je Todorović Štiplija u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet i procenio da je sve što se dešavalo u prethodnom periodu imalo pozadinu u Beogradu.

Prema njegovom mišljenju, i radikalizacija rečnika na obe strane je rezultat unutrašnjopolitičkih okolnosti. 

”Sa Kosova to deluje kao da je Amerika trenutno na strani Srbije, a iz Beograda je logično da za sve bude kriva Evropska unija, kao faktor koji ovde najviše promoviše i štiti vladavinu prava, što je vlastima trn u oku”, smatra Todorović Štiplija.

Kako je primetio, implementacija Ohridskog sporazuma takođe ne odgovara ni jednoj strani, zbog čega su ljudi koji posmatraju proces već izvesno vreme očekivali neku vrstu eskalacije, kao način da se odloži primena sporazuma. 

On, ipak, ne očekuje veće sukobe, jer pretpostavlja da ih međunarodna zajednica ne bi dozvolila. 

”Jedinice KFOR raspoređene su na severu i imaju mandat da spreče bilo kakav sukob, kao što su pokušali i onog dana kada prosto nije moglo da dođe do izvlačenja policije iz centra Leposavića”, rekao je Todorović Štiplija.

On napominje da su SAD veoma zainteresovane za konačno rešavanje otvorenog pitanja između Srbije i Kosova i objašnjava da je uloga Vašingtona zato aktivnija nego što je bila. 

Njegova je procena da će evropski i američki partneri, zbog izbora koji im predstoje, izvršiti pritisak da se nešto zaista i desi i da dođe bar do delimične primene Ohridskog sporazuma. 

S druge strane, Elek naglašava da je međunarodna zajednica jedini akter zaintersovan za smirivanje situacije.

Po njemu, Kurti je manje pouzdan partner, čiji su postupci potpuno nepredvidivi, dok Vučić uživa veću podršku SAD i Evropske Unije.  On ocenjuje da je Briselski sporazum klinički mrtav i da je sve što je postignuto za 10 godina nestalo preko noći. 

”Da bi se to vratilo, ključno je formiranje Zajednice srpskih opština, održavanje lokalnih izbora i povratak Srba uinstitucije”, istakao je Elek u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Kada je u pitanju Ohridski sporazum, on podseća da postoji neformalni rok od šest meseci kako bi se sprovelo dogovoreno, posle čega sledi donatorska konferencija. 

”Pred neko poboljšanje odnosa, uvek bude neka bura, neka veća tenzija, zbog čega  i dalje verujem da će i jedna i druga strana u toku ove godine isporučiti ono što je tamo dogovoreno”, predvideo je Elek. 

Kako je naglasio, Vučić i Kurti su jedan drugom najbolji neprijatelji, ali je Kurti za dlaku bolji neprijatelj Vučiću. 

”Niko nije uradio toliko za Vučićev imidž i poziciju u Srbiji, koliko Kurti s ovim postupcima prema kosovskim Srbima na severu”, zaključio je Elek u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.