Pisana verzija

03. 09. 2023

Fosilizovano čekanje

Ovakva Srbija ne zaslužuje da bude u Evropskoj uniji (EU), smatra novinar i spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, dok koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Bojana Selaković misli da crvene linije još nisu pređene i da Unija procenjuje da je bolje da ima Srbiju na evropskom putu, zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetila da više ne govorimo samo o punopravnom članstvu, već i o najavi mogućeg faznog pristupanja. 

U tom smislu, Selaković posmatra i najavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela o ulasku zapadnobalkanskih država u Uniju do 2030. godine.

”Ta je najava realna, ukoliko svi budu radili ono što je njihov posao, jer je pet do sedam godina i inače optimum za pregovaranje kada su u pitanju sva poglavlja”, naglasila je Selaković u razgovoru s Tamarom Skrozza.

Kako je napomenula, za to su neophodni visok nivo političke volje i spremnost vladajućih struktura da primene sve što se od njih zahteva. 

Ona ukazuje da se Vlada Srbije zvanično nije odrekla evropskog puta, kao što ga se neće odreći ni bilo koja izborna lista koja na predstojećim izborima pledira da dobije veliki broj glasova. 

S druge strane, Jakšić se čudi zašto toliko pričamo o proširenju, jer nema nikakvih reformi, a vlast ne čini ništa kako bi Srbiju pripremila za trenutak kada uđe u EU. 

„Predsednik Vučić pohvali EU kada stižu neke investicije, ali ne pamtim da je govorio o vrednostima Unije, liberalnoj demokratiji, pravnoj državi, ili ljudskim pravima”, naglasio je Jakšić.

Prema njegovim rečima, Srbija apsolutno ništa ne radi da se približi Uniji onako kako bi trebalo ili kako očekuje demokratski Zapad. 

Najavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem uvođenju viznog režima u slučaju neuspeha dijaloga Beograda i Prištine, Jakšić tumači kao kontraproduktivnu. 

”Prvi razlog jeste što bi time bilo ubijeno ono malo evroentuzijazma preostalog među stanovništvom, a drugi je činjenica da je to kolektivno kažnjavanje”, objašnjava on i pita zašto bi građani Srbije bili kažnjeni za ono što ne radi njihov predsednik. 

Istovremeno, Selaković procenjuje da Unija neće prezati da uradi šta god je potrebno da se osigura stabilnost na Zapadnom Balkanu. 

Ona podseća da je Priština dobila vrlo konkretne sankcije zbog svog ponašanja i zbog toga ne isključuje mogućnost uvođenja viza. 

”Evropska unija se ne sme odreći ovog dela Evrope, jer to stvara ogroman prostor za brojne druge probleme, posebno bezbednosne”, ukazuje Selaković, uverena da Evropa i dalje Srbiji toleriše gafove i da crvene linije još nisu pređene. 

Kada je u pitanju evropska budućnost Srbije, Jakšić poručuje da bi Unija, pre proširenja, tek trebalo da sprovede unutrašnje reforme, pa je konačno pridruživanje stvar daleke budućnosti. 

”Mi toliko dugo već čekamo, da mislim da smo se fosilizovali, ali tako možemo da čekamo koliko god bude trebalo”, zaključio je Jakšić u razgovoru za FoNet.  (kraj) zvs/ts

Nema komentara.