Pisana verzija

17. 09. 2023

Autoritarna politička kultura

Verbalno nasilje je samo predigra za fizičko nasilje, smatra pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo, dok Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku ukazuje da smo se saživeli sa tim da je nasilje deo života i da je prosto sreća ako ga izbegnemo.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da se, kada je nasilje u pitanju, uklapamo u svetske tokove, ali da smo i nasilniji od mnogih drugih društava.

”Imamo nerešene probleme iz prošlosti, uključujući više od 130 hiljada mrtvih u ratovima koji su bili pre samo 30 godina, i celo nasleđe koje vučemo neizostavno je skopčano sa nasiljem”, objašnjava Popović, uz napomenu da ništa nije urađeno kako bi se s tim nasiljem obračunali i osvetlili ga. 

Po njemu, sve se svodi na autoritarnu političku kulturu i usvojeni set vrednosti, koji uključuje nejednakost, nedostatak empatije za slabije, vučje umesto solidarnog drušva. 

”Pravimo društvo gde jači pobeđuje i jači nosi plen, a onaj ko se ne snađe, ostaje odbačen, bez sistema, bez države koja će stati iza njega”, konstatovao je Popović u razgovoru s Tamarom Skrozza.

On vidi nasilje svuda oko nas - na ulici, u saobraćaju, u reakcijama ljudi, retorici.

”Opasno je kada se nasilje, ne samo relativizuje ili opravdava, već i podstiče od strane institucija, sistema, ljudi koji kreiraju javno mnjenje”, upozorava Popović, posebno apostrofirajući medije. 

I Šelić smatra da su mediji glavni generator nasilja, mesto promocije verbalnog nasilja, gde su nasilnici predstavljeni kao uspešni, najbolji među nama, elita. 

On, takođe, nasilje vidi u svim segmentima života i opisuje da na ulicama vlada nervoza na ivici incidenta, da su ”grafiti postali umrlice” ili su posvećeni pozivima u rat i ratnim zločincima.

”Nepravda je vrsta nasilja nad pravdom, laž je nasilje nad istinom, prostakluk je nasilje nad kulturom”, ukazuje Šelić i podseća da ”mi ulažemo u prostakluk čak milion i po evra”. 

Od svega toga, do fizičkog nasilja, ima manje od koraka, protumačio je on i kao veoma važnu označio ulogu države, ako imamo u vidu da upravo država uređuje većinu medija s nacionalnom frekvencijom. 

”Vi kao državnik možete da budete na dositejevskom, prosvetiteljskom tragu i da edukujete ljude, a možete i da jašete po njihovim slabostima i da produbljujete probleme koje već imamo”, rekao je Šelić. 

Rešenje problema Popović vidi u organizovanoj državi kakvu nemamo, koja bi se - umesto da gasi požare - bavila trendovima nasilja, uzrocima njegovog nastanka i ekspanzije, koja bi sve to analizirala i iz toga izvukla pouke i donela mere za budućnost. 

Prema njegovom objašnjenju, ”zato je važno imati organizovani sistem koji će da radi ono što mi kao pojedinci ne možemo da rešavamo”.

I Šelić misli da rešenje postoji, ali da mora biti nekih crvenih linija, koje bi trebalo da se podrazumevaju, a kod nas je i u vezi s njima potreban dogovor. 

”Rešenje iziskuje konsenzus, da se mi, kao građani i građanke ove zemlje, dogovorimo da to tako više nećemo”, zaključio Šelić u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.