Pisana verzija

01. 10. 2023

Razmontiran sistem

Mi više nemamo obaveštajno-bezbednosni sistem, a Aleksandar Vučić nema kontrolu ni u politici, ni u sektoru bezbednosti, smatra ekspert za bezbednost Saša Janković, dok lider stranke SRCE Zdravko Ponoš ocenjuje da je za Srbe na Kosovu nastao bezbednosni i institucionalni vakuum.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet objasnio da je zbog tog vakuuma među ljudima rasla potreba da se samoorganizuju. 

”To je verovatno bilo malo politički stimulisano preko izaslanika ovog režima, koji su 'iz sive zone', od zla oca i gore majke”, kaže Ponoš. 

Po njemu, sukob u Banjskoj bio je obaveštajno loše organizovan, dok je u diplomatskom i političkom smislu - fijasko. 

Predsednik Vučić je, kako kaže, bio zatečen, ne činjenicom da postoji neka naoružana grupa Srba, nego što je to sve krenulo tako loše. 

”On taj dan nije znao šta da radi, a s obzirom na sve to što je radio do tog dana, i bolje je da taj dan nije radio ništa”, ocenio je Ponoš. 

Kako je istakao, Beograd je u pregovorima stajao diplomatski mnogo bolje nego Priština, ali su ovim stvari vraćene daleko unazad.

Teško da će ovaj režim više doći u situaciju da bude kredibilan pregovarač i da ispregovara nešto dobro za Srbiju i za Srbe na Kosovu, rekao je Ponoš u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

On misli da Vučiću više ne veruju oni koji su se do sada s njim uspešno dogovarali, sve sa ciljem ”odgurivanja” Kosova od Srbije i ulaska Kosova u NATO. 

”Ništa nije urađeno kako treba, i sad će Vučić biti čovek koji je još više podložan ucenama, jer je uhvaćen 'sa spuštenim pantalonama'”, rekao je Ponš i ocenio da će to ubrzati proces implementacije onoga na šta je Vučić pristao.

S druge strane, Janković misli da dijaloga nije ni bilo, jer su postojale dve strane koje neko sa strane tera za sto, a one traže izgovore i načine kako da od tog stola pobegnu. 

Prema njegovom tumačenju, ”naravno da za Aleksandra Vučića postoje izazovi, ali to ne znači da on građanima Srbije treba da kuka o tome".

Potreban je sistem u kojem postoji neko ko politički usmerava, ali ne sme da odlučuje o izvršnoj komponenti, naglašava Janković. 

Kako je objasnio, neko mora da izvršava, neko da razmišlja o proklamovanoj spoljnoj politici, a neko da uočava greške i izvlači pouke. 

Umesto toga, sve kontrolne komponente objedinjene su u jednu sveznajuću i navodno svemoguću tačku, predočio je Janković. 

Ako je to tako, on smatra da je "samo pitanje kada ćemo se spotaknuti i u najgorem slučaju, kada će nam neko sa Zapada, ko je sve vreme ostavljao prostor i olakšavao nastanak ovakve situacije, reći - razmišljamo da uvedemo sankcije”. 

Janković naglašava da obaveštajno-bezbednosni sistem nije demontiran stručno, pa da može ponovo da se sastavi, već je razmontiran i mora da se pravi ispočetka.  

On još ocenjuje da to više nije samo pitanje Kosova. 

”Srbija više nema vremena, ja nemam vremena, vi nemate vremena, ovi ljudi više nemaju vremena da čekaju neku bolju budućnost”, zaključuje Janković u razgovoru za 250. izdanje serijala Kvaka 23. (kraj)) zvs/ts

Nema komentara.