Pisana verzija

08. 10. 2023

Zemlja u neizvesnosti

Sigurno je da će biti učinjeno sve da bi se onima koji imaju moć donošenja odluka napravili uslovi i okolnosti da najlakše i najoptimalnije pobede na izborima, smatra programski direktor CRTE Raša Nedeljkov, dok poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić misli da izbori neće biti fer, ali ni da se izborni uslovi neće menjati.

Ona je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet podsetila da su glani problemi sloboda medija, pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa i nejednakost u finansiranju kampanje.

”Sve to moglo bi sutra da se promeni, samo uz izmenu ponašanja vladajuće stranke”, rekla je Jerinić u razgovoru s Tamarom Skrozza i ocenila da je pogrešna slika da je opozicija odustala od poboljšanja izbornih uslova, pošto sve vreme insistira na tome. 

Kako je ukazala, ti izborni uslovi preslikana su stvarnost koju živimo, a opozicija, suočena s tim uslovima, nema prostora da odustane, jer bi odustala od svega drugog što radi u Srbiji.

Kada je u pitanju izborna kampanja, Jerinić objašnjava da preostaju starinski načini - okupljanje, obilasci opština, kampanja ”od vrata do vrata”, konstantno ukazivanje na sve nezakonitosti i kriminalne radnje  vlasti, ali i odbrana glasova.

”Glasovi se ne brane samo na biračkom mestu, jer se krađa dešava i mnogo ranije, kroz pritiske na ljude”, predočila je ona i podsetila da opozicione stranke pružaju pravnu pomoć žrtvama takvih pritisaka. 

Kako ističe, i dalje smo u okviru zakonskih rokova koji bi omogućavali izbore 17. decembra, ali na stolu je sve - da ne budu ove godine, da se to produži na početak 2024, a moguće je da budu samo lokalni izbori u redovnom roku. 

I Nedeljkov smatra da se sve priče o terminima izborima, njihovoj dinamici i uslovima svode na spekulacije, jer u današnjem institucionalnom okviru o tome može da govori samo jedan čovek. 

On navodi da je paradoks što su izbori teorijski jedina prilika za smenjivost vlasti i borbu ideja, dok su u Srbiji postali mehanizam vladanja. 

”Vi držite u neizvesnosti celu zemlju, celo društvo, ne zna se kada će se i pod kojim uslovima održati koji izbori, što praktično znači da se održavaju u takvim okolnostima u kojima samo jedna strana ima nekakvu izvesnost, planira pravila i u potpunosti ih prilagođava sebi”, rekao je Nedeljkov. 

Nasuprot tome, on kao ideal izbora vidi situaciju u kojoj postoje institucije koje regulišu i štite građane, i gde su građani oslobođeni straha i informisani. 

Nedeljkov naglašava da je u datim okolnostima odgovornost na građanima, da ne prepuste sve odluke strankama na vlasti, i da ne dozvole da korumpirani političari preuzmu kontrolu nad našim životima. 

Kako je poručio, ”mi moramo biti ti koji ćemo se izboriti za nekakvu vrstu balansa i da im se od nas 'tresu gaće', zato što mi smo ti koji ih postavljamo na te pozicije i dajemo im, pozajmljujemo im mandat na nekoliko godina”.

Nedeljkov poziva građane da budu članovi biračkih odbora i posmatračkih misija, da podnose prijave REM, da pokažu da im je stalo, da ne dozvole da ih vlast gurne u apatiju i da vlada zahvaljujući onima koji su ucenjeni ili zastrašeni. 

Prema njegvom tumačenju, logika je takva da uslovi ne mogu biti bolji sve dok vlast ne oseti pritisak i kontrolu građana, a vreme će pokazati da li će to biti artikulisano kroz političkr stranke ili kao 5. oktobra 2000. godine. 

Po njemu, opozicija bi trebalo da učestvuje na izborima i pod ovim uslovima, baš kao što i neki sportski tim izlazi na teren, uprkos tome što je suparnički tim bogatiji i bolje opremljen, što su mu naklonjene sudije, a uslovi loši. 

”Oni koji su čitavu svoju karijeru uložili u borbu za taj sport kojim se bave, uvek će učestvovati i dati sve od sebe, pa tako i opozicione stranke nemaju nikakvu drugu alternativu sem da učestvuju u izborima”, zaključuje Nedeljkov u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.