Pisana verzija

25. 02. 2024

Enormno preletanje

Deo pokreta Mi, glas iz naroda od početka je imao tihu podršku Vučićevog režima i bio verniji Srpskoj naprednoj stranci (SNS) nego svom lideru, smata kolumnistkinja Demostata Marija Stojanović, dok novinarka Jovana Polić konstatuje da tu ne govorimo o preletanju, već o političkoj trgovini i korupciji.

Ona je u serijalu Kvaka 23 novinske agencije FoNet ocenila da su preletači nekada bili motivisani sopstvenim interesima, a da pokret Mi, glas iz naroda to radi iz interesa SNS i Aleksandra Vučića. 

”On je taj koji kalkuliše da li mu oni trebaju ili ne trebaju, da li će trgovati sa njima, i to za ogromne cifre kako smo čuli nedavno od samog Branimira Nestorovića, ili neće trgovati sa njima”, objašnjava Polić. 

Kako je podsetila u razgovoru s Tamarom Skrozza, za preletače se zna još od pojave višestranačja u Srbiji, ali je sa pojavom SNS preletanje dobilo enormne razmere i da danas više nije ni zanimljivo, ni čudno. 

Kao primer, ona navodi ministarku kulture Maju Gojković, koja je promenila šest političkih stranaka, a kada je postala predsednica parlamenta 2018. izjavila da skupštinski pravilnik mora da se menja, jer je ”nenormalno sve to preletanje nakon izbora”.

Ona još tvrdi da građani takođe preleću, kada vide da su neki istaknutiji političari u preletanju dobro prošli i napredovali u karijeri, dobili bolji posao, ili izbegli neki sudski proces. 

U tom kontekstu, Polić pominje slučaj Mihalja Kertesa, protiv koga se u trenutku prelaska iz SPS u SNS vodio sudski proces zbog različitih malverzacija, da bi optužbi bio oslobođen samo dva dana po dolasku među naprednjake.

”To danas vidimo u slučaju Radoslava Milojičića Kene, koji je u SNS prešao iz Demokratske stranke i protiv njega se više ne vodi nikakav proces, iako je i sam  Aleksandar Vučić taj proces najavljivao”, kaže ona. 

S druge strane, Marija Stojanović konstatuje i da je SNS u svojoj biti nastala preletanjem, kada je grupa od dvanaestak članova Srpske radikalne stranke formirala svoj poslanički klub. 

Kako je napomenula, tada se najtvrdokorniji radikali Nataša Jovanović i Aleksandar Martinović nisu libili ni kletvi na račun dojučerašnjih stranačkih kolega tipa ”od ruke im ništa ne rodilo”, a danas su i sami među naprednjacima. 

”Na konstitutivnoj sednici novog parlamenta naprednjaci su razvili transparent, gde kažu da više ne dozvoljavaju krađu dosovskom režimu, a zaboravljaju da je veliki deo tih dosovaca prešao u njihovo jato”, naglasila je Stojanović.

Pozivajući se i na primer Gorana Vesića, ona je takođe pomenula Kenu, koji je svoju pripadnost dokazao i u praksi, kada je oteo transparent od opozicionara u Skupštini i predao ga u ruke lideru naprednjaka Milošu Vučeviću.

Stojanović ocenjuje da razlog za tako česta preletanja umnogome leži u našem izbornom zakonodavstvu, koje kaže da je poslanik vlasnik svog mandata, a ne stranka. 

Po njoj, ta je pojava pre svega interesno motivisana, retko kada ideološki, a postala je sveprisutna, ne samo na državnom, već i na lokalnom nivou. 

Stojanović smatra da su ”neki razlozi egzistencijalni, jer su ljudi svesni da članstvom  u vladajućoj stranci mogu da reše neke svoje životne probleme, ali da tu ima i mita, zastrašivanja, i ucenivanja”. 

Kako je ukazala, sve to vodi ka daljem urušavanju našeg političkog sistema i apatičnosti birača.

”Kome vi više da verujete, kada date poverenje nekom koga smatrate protivnikom režima i pobornikom promena, a onda on to sve proda, onda se on u stvari proda i izigra vaše poverenje”, upitala je Stojanović u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.