Pisana verzija

07. 04. 2024

Taktički mamac

Osim 2012. i belih listića, bojkot izbora nikada nije dao rezultate, smatra profesor Fakulteta političkih nauka Bojan Vranić, dok profesor Pravnog fakulteta i jedan od inicijatora Proglasa Miodrag Jovanović tvrdi da ono što je opozicija uradila još ni na koji način ne znači i ne implicira bojkot izbora.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet istakao da su tri zahteva opozicije bila ”minimum minimuma” da bi se nešto u normalnom smislu moglo nazvati fer i slobodnim izborima. 

”Kada nemate to, vi nemate izbore, a to na šta Vučić poziva jeste šarada u kojoj se unapred poznaje pobednik”, ocenio je Jovanović i upitao zašto bi bilo ko razuman i politički odgovoran učestvovao u nečemu takvom. 

Jovanović napominje da se vlast ponaša kao da nije uhvaćena u izbornim migracijama, kao načinu zloupotrebe celokupnog državnog aparata i ukazuje na to da bi s rezervom trebalo prihvatiti i razgovarati o razlozima zašto su prihvaćena dva od tri zahteva opozicije.  

”Mislim da su oni bili samo neka vrsta taktičkog mamca da se proveri da li je opozicija jedinstvena i odlučna u vezi sa svojim zahtevima”, protumačio je on u razgovoru s Tamarom Skrozza. 

Kako je predvideo, tvrdoglavost vlasti i pokušaj da nas sve prave budalama, izazvaće reakciju i gnev građana, i tako pokazati da će, ukoliko ne bude izbora za Beograd, to uvesti Srbiju u najdublju moguću krizu. 

”Nije ulica jedino, ali je svakako legitimno mesto gde se može izraziti nezadovoljstvo”, upozorava Jovanović i ocenjuje da je Aleksandru Vučiću upućen zahtev da se prizove pameti i učini nešto da se politička kriza i zaista ne prelije na ulice. 

S druge strane, Vranić tvrdi da će potencijal ulice biti veliki, sve do onog trenutka kada se mediji otvore i kada političke elite budu mogle da istinski debatuju. 

Do tada, kako je objasnio, jedino masovni politički događaji na ulici mogu da garantuju neku vrstu informacija za sve sve građane i građanke Srbije.

Vraniću nije jasno zašto se predlog o istovremenom održavanju lokalnih i beogradskih izbora, koji vlast nije prihvatila, uopšte našao među zahtevima opozicije. Podsećajući na to da je spajanje izbora taktika na osnovu koje naprednjaci već 10 godina dobijaju izbore, on je upitao zašto se problem migracije birača nije direktno adresirao.  

”Ako je to inače bila preporuka ODHIR, zašto opozicija nije direktno tražila da se zabrani promena biračkog spiska u narednih mesec, dva ili tri dana, umesto što to pokušava da reši spajanjem izbora”, rekao je Vranić.

Po njemu, najbolji scenario za ovo društvo jeste da se vratimo u pluralizam, da počnemo da razgovaramo i da se međusobno čujemo. 

U suprotnom, kako tvrdi, uzalud je vreme koje će dobiti opozicija na RTS, ako tamo nema s kim da razgovara. 

”Mi ne živimo u 'duboko polarizovanom društvu', već u jednopartijskom sistemu, samo nam to još uvijek niko nije rekao”, zaključio je Vranić u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts 

Nema komentara.