Pisana verzija

26. 05. 2024

Zločini nisu buili hir

Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) je stigma koja pada na ceo narod i koja će imati negativne efekte u pravnom i praktičnom smislu, smatra profesor međunarodnog javnog prava Dejan Mirović, dok Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava ocenjuje da ona predstavlja šansu za Srbiju.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet predvideo da će Rezolucija biti osnova za jednu vrstu nove kulture sećanja i obrazovnih programa o Srebrenici. 

Milosavljević ukazuje da ratni zločini nisu bili neki hir, već da su bili "sistematski, planski sprovedeni na osnovu ratnih ciljeva koje je skupština Republike Srpske donela na početku rata i koji su podrazumevali da u tom delu BiH mormuslimansko stanovništvo bude eliminisano”. 

Po njemu, suđenja za ratne zločine u Srbiji su marginalizovana, pa je zato sasvim jasno kako je za samo nekoliko dana vlast proizvela utisak da je celo stanovništvo protiv Rezolucije, što nije tačno. 

”Istina može biti fragmentirana, možemo je videti na ovaj ili na onaj način, ali kada govorimo o krivičnopravnim stvarima, tu nema puno zbora”, ocenio je Milosavljević.
On je u razgovoru s Tamarom Skrozza objasnio da je rukovodstvima Srbije i Republike Srpske teško da priznaju sudske odluke, zato što bi onda otkrili kako su huškali na ratne zločine i kako su od institucija pravili sigurne kuće za ratne zločinice.

Njegovo je mišljenje da je Rezolucija najvažnija za malobrojne koji su preživeli istrebljenje, i za one čiji su najdraži ubijeni, a čije posmrtne ostatke ne mogu da pronađu i dostojanstveno sahrane. 

Najavljeni Svesrpski sabor će biti nova parada nacionalističkog kiča, procenio je Milosavljević, koji je ponašanje predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), kojo su podržali višenedeljnu kampanju poricanja, označio kao sramotno. 

S druge strane, Mirović sabor posmatra kao promociju jedinstva u izdaji i u kršenju Ustava, dok za ovu generaciju visokosveštenstva tvrdi da je najgora u istoriji SPC. 

”U vreme Tita, patrijarh German je imao neku samostalnost, a ovi nemaju ni toliko”, protumačio je on, uveren da će negativne posledice Rezolucije biti vidljive u sporazumima, ugovorima, direktivama i naredbama različitih evropskih i međunarodnih institucija koje će se pozivati na nju. 

”Uopšte se ne bih začudio da se i u jednom od pregovaračkih poglavlja za pristupanje Evropskoj uniji (EU) to ubaci kao dodatni uslov, čime bi postalo obavezujuće i imalo ekonomske posledice", naglasio je Mirović.

Kako je precizirao, to se ne odnosi na eventualnu reparaciju ratne štete BiH, već na pristup evropskim fondovima. 

Rezolucije Generalne skupštine UN formalno nisu obavezujuće, ali one mogu postati međunarodnopravni običaj, a time i obavezujuće u smislu pojedinih tema, predočio je Mirović i dodao da se to sada može dogoditi i u BiH. 

Mirović je upitao Milorada Dodika da li od Aleksandra Vučića očekuje da će ga braniti, "kao što ga je branio kada se on i njegova svetost susreću sa međunarodnim predstavnikom, koga Dodik ne priznaje?” 

Po njemu, Vučić je o Rezoluciji pregovarao i lobirao suprotno Ustavu, jer prema članu 122. i 123. spoljnu i unutrašnju politiku države vodi vlada. 

”Ne znam ko je njega ovlastio, ako nije sam sebe”, rekao je Mirović i ocenio da je kampanja uoči usvajanja Rezolucije bila još jedan Vučićev način da skrene pažnju sa svoje odgovornosti. 

Upravo je Vučić vređao nemačku ministarku i nemačku politiku, podsetio je on i ukazao da je Rezolucija rezultat svega toga, jer je upravo Nemačka jedan od njenih predlagača. 

”Osim toga, na ovaj se način prikriva i njegova odgovornost za već izvestan ulazak Kosova  u Savet Evrope, omogućen francusko-nemačkim planom”, zaključio je Mirović u razgovoru za FoNet. (kraj) zvs/ts

Nema komentara.