Tema

08. 09. 2019

Bojkot (ne)će biti neophodan

Pod ovakvim uslovima apsolutno nema smisla učestvovati na izborima, jer tu nema nikakvog biranja i nikakvih izbora, smatra predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac, dok se poslanik DS Balša Božović nada da je,u saradnji s predstavnicima Evropskog parlamenta, moguće doći do uslova za fer i slobodne izbore i da bojkot neće biti neophodan.

"Aleksandru Vučiću odgovara neka vrsta apstinencije, da nema više onih koji će mu praviti probleme, da nema više onih koji će pitati", rekao je Božović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

On smatra da se Vučić plaši slobodnih izbora, da je učinio sve da izbori ne budu slobodni, a da je upravo borba za takve izbore najpametniji i najbrži način za njegovu smenu.

Odustajanje od toga, po njemu, značilo bi "da smo odlučili da jedan režim rušimo na ulici, a bilo kakva vrsta nemira, potencijalnog građanskog rata ili uličnih sukoba - neće doneti apsolutno ništa dobro".

Ipak, Božović dozvoljava mogućnost bojkota, ukoliko ne bude bilo uslova: "Bojkot je moguć, ali je to poslednja opcija, nikako cilj".

S druge strane, Lutovac tvrdi da bi izbori u ovom trenutku bili samo formalni, a ne i suštinski.

Ne možete imati suštinske izbore ako nemate slobodne medije, odgovarajući izborni proces i administraciju, ni mogućnost da građani bez pritisaka i tajno glasaju. Ništa od toga u ovom trenutku nemamo, rekao je Lutovac novinarki Tamari Skrozza.

On još napominje da u redovima vlasti ne postoji spremnost da se prihvati kompromisni pristup na koji je opozicija pristala.

Prema njegovoj oceni, zato dalja okupljanja na Fakultetu političkih nauka apsolutno nemaju smisla i ne vode ka rezultatu.

"Kada bude odlučivala šta će raditi u narednom periodu, DS će, pre svega, određivati svoju sudbinu, ali u velikoj meri i zajedničku sudbinu onoga iza čega stoji opozicija", predviđa Lutovac.

Po njemu, opozicija u uređenim demokratskim državama nema razloga za ujedinjavanje, dok je u Srbiji, u ovom trenutku, to ujedinjavanje neophodno, jer ne postoji pojedinačna snaga koja može da izazove promene u društvu.

Oba sagovornika FoNeta smatraju da je DS i dalje integrativni faktor na srpskoj političkoj sceni.

Lutovac objašnjava da zato i postoje pritisci sa svih strana da DS učestvuje na izborima.

Kako ukazuje, ti pritisci dolaze "pre svega onih koji su zainteresovani da se da legitimitet izbornim neuslovima, da se pridobije neko od stvarne opozicije".

Slično njemu, Božović napominje da ni u teoriji ne postoji rešenje za smenu ovog režima bez DS.

Ona predstavlja "potencijal od milion glasova" koji omogućava da se Srbija u narednom izbornom ciklusu ili u nekoliko narednih izbornih ciklusa, vrati na put na kojem je bila u vreme Zorana Đinđića ili Borisa Tadića, uveren je Božović. (kraj) zvs/ts 11:58

Nema komentara.