Vesti

Budimpešta 12. 12. 2018

Usvojen zakon o radu

Mađarski parlament je u sredu (12. decembar) usvojio izmene i dopune zakona o radu zbog kojeg je prošle nedelje protestovalo nekoliko hiljada Mađara nazivajući ga "zakon o robovima".

Parlament je većinom glasova, 130 prema 52, uz jedan uzdržan, usvojio vladin predlog da se prekovremeni rad uveća sa 250 na 400 sati godišnje, izveštava  AP.

Zakon je prošao uprkos naporima opozicije da zaustavi glasanje duvanjem pištaljki i sirena kao i blokiranjem  pristupa govornici. Glasanje o amandmanima je kratko odloženo kada su poslanici  opozicije pevali nacionalnu himnu.

Izmenama zakona je poslodavcima omogućeno da nadoknadu za prekovremeni rad isplate u roku od tri godine u odnosu na raniji period od godinu dana. Poslodavcima se dozvoljava da se o tome dogovore direktno s pojedinačnim radnicima, zaobilazeći sindikate i kolektivne ugovore.

Vlada  Viktora Orbana je ove zakonske izmene obrazložila potrebnama za fleksibilnom radnom snagom kako bi zadovoljila potrebe investitora, posebno nemačkih automobilskih kompanija, čije fabrike pomažu ekonomskom rastu Mađarske i da dozvoli radnicima da zarađuju više ako rade duže vreme.

Opozicione stranke izjavile su da je glasanje bilo nevažeće zbog kršenja procedure a desničarska partija Jobik najavila je da će održati protest i  tražiti od predsednika Janoša Adera da se uzdrži od potpisivanja amandmana na zakon.

Foto: FoNet/AP

FoNet/AP

Nema komentara.