Vesti

Berlin 18. 12. 2018

Ubijeno 80 novinara

Najmanje 80 novinara ubijeno je širom sveta u 2018. godini zbog svog posla, objavila je danas (18. decembar) nevladina organizacija Reporteri bez granica (RWF) u svom godišnjem izveštaju.

Ocenjujući da je 2018. bila najgora po nasilju i zlostavljanju kojem su novinarima bili izloženi zbog svog posla, RWF navodi da je, osim 80 ubijenih, još 348 novinara zarobljno, a 60 su bili taoci.

Ovogodišnje brojke iz izveštaja RSF sugerišu da je više od polovine novinara ubijenih u 2018. godini bilo namerno ciljano i da je takvih ubistava za 15 odsto više nego 2017.godine.

Povećan je broj incidenata u svim kategorijama - uključujući ubistva, zatvaranje, uzimanje talaca i prisilne nestanke.

Više od polovine ubijenih stradalo je u samo pet zemalja:Avganistanu, Siriji, Meksiku, Jemenu i Indiji, navodi se ugodišnjem izveštaju o medijskim slobodama u svijetu objavljenom danas u Berlinu.

U Avganistanu je ubijeno 15 novinara, u Siriji 11, devet u Meksiku, osam u Jemenu, a šest u Indiji.

U Sjedinjenim Državama stradalo je šest novinara, od kojih je četvoro poginulo u napadu na redakciju Kapital Gazete u Marilendu.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svetu u zatvorima, najvećim delom u pet zemalja: iza rešetaka u 60 novinara u Kini, 38 u Egiptu, Turskoj 33, Iranu 28 i Saudijskoj Arabiji 28.

U poslednjoj deceniji širom sveta ubijena su 702 novinara, a najvećem riziku bili su izloženi novinari koji prate oružane sukobe, ali ih je približno toliko ubijeno i izvan oružanih sukoba, a u tim slučajevima krivci često znaju da će se izvući nekažnjeno, naglašeno je u izveštaju RWF.

Ta međunarodna novinarska organizacija napominje kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja.

Građansko novinarstvo najviše trpi zbog metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogerii novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. bilo je oteto 60 novinara -šest više nego prošle, ataj oblik progona najčešći je na Bliskom istoku - sve otmice, izuzev jednog slučaja, dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Organizacija RWF pozvala Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Nema komentara.