Vesti

Beograd 06. 03. 2019

Za obnovu pregovora

Smatram da Priština treba da povuče takse i obnovi pregovore, izjavio je danas u Beogradu italijanski premijer Ðuzepe Konte, dok je predsednik Srbije Aleksanar Vuèić ponovio da je Srbija spremna za dijalog radi postizanja kompromisa, ali da zahteva da prethodno budu ukinute takse od 100 odsto na srpsku robu.

"Nadamo se da će kompromis biti veoma brzo postignut", rekao je Konte na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije.

On je ocenio da "rat porezima ne donosi dobro" i da isto važi i za Beograd i Prištinu, jer jednostrane mere ne vode napred.

Konte je sugerisao da je dijalog "jedini način da se ubrza put ka Evropskoj uniji" i da sve strane moraju da budu mudre.

Na pitanje novinara da li Vučić i Konte mogu da postignu nešto u vezi rešavanja kosovskog čvora po ugledu na tensiki dubl Novaka Đokovića i Fabia Fonjinia, Vučić je rekao da je u politici on Fonjini, a Konte Đoković i da treba pitati Kontea.

"Možemo da radimo kao dobar tim, važno je da postignemo mir i stabilnost", ocenio je Vučić i dodao da, iako je Italija priznala nezavisnost Kosova, ima razumevanja za poziciju Srbije, "koja je teška".

On je naglasio da "nema ulaska u EU dok se ne postigne ovakav ili onakav sporazim sa Albancima" i da je to uslov bez kojeg Srbije neće biti članica EU.

Vučić je rekao kako je dobio uveravanja da će Italija podržati Srbiju na evropskom putu, što je potvrdio iitalijanski premijer, koji je poručio da će njegova zemlja biti "ambasador Srbije na putu evrointegracija".

"Ja ću pričati sa (visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom) Mogerini kako sve Italija kao ambasador može da zastupa Srbiju", rekao je Konte.

Govoreći o ekonomiji, Vučić i Konte su ocenili da je trgovinska razmena dve zemlje premašila četiri milijarde evra, a da je Italija drugi trgovinski partner Srbije.

Upitan o tome šta je tačno izjavio italijanskoj agenciji ANSA, Vučić je rekao da je rekao da ne može da govori o sporazumu jer trenutno ne postoji kompromisno rešenje.

FoNet

Nema komentara.