Vesti

Uroševac 10. 04. 2019

Aloha iz Bondstila

Komandant američke baze Bondstil, kod Uroševca, pukovnik Roj Makareg izjavio je da vojnici SAD u sastavu Kfora odlično sarađuju sa pripadnicima oružanih snaga Srbije, uz ocenu da je Vojska Srbije „vrlo profesionalna“.

Svakog dana komuniciramo sa oružanim snagama Srbije i sinhronizujemo naše patrole duž administrativne linije, rekao je Makareg novinarima u Bondstilu.

Povodom tvrdnji da će u Kforovoj bazi Noting Hil na severu Kosova biti raspoređeno 500 pripadnika vojske Albanije, Makareg je izjavio da se to neće dogoditi i da će u toj bazii dalje biti oko 70 vojnika iz sastava međunarodnih snaga.

Prema Makaregovim rečima, u Bondstilu se nalazi oko 800 vojnika iz SAD, Poljske, Turske i Albanije.

Na pitanje zašto se na sever Kosova šalju isključivo američki vojnici, Makareg je odgovorio da se na to područje obično upućuju pripadnici Armije SAD, ali i vojnici iz Poljske, Austrije i Slovenije, pošto se radi o međunarodnoj operaciji.

Makareg i većina vojnika pod njegovom komandom u Bondstilusu sa Havaja.

Dolazimo iz drugačije kulture, ali na Kosovu i Balkanu uživamo radeći u multinacionalnom okruženju. Zadovoljstvo je biti ovde, izjavio je Makareg, naglasivši dobru saradnju sa oružanim snagama Srbije i lokalnim institucijama na Kosovu.

Havajski pozdrav „aloha“ ne znači samo „dobrodošao“ i „zbogom“, već označava i mir i prijateljstvo. Pokušavamo da to širimo na Balkanu i nadamo se da će biti prihvaćeno, rekao je Makareg.

FoNet

Nema komentara.