Vesti

Brisel 01. 07. 2019

Finska predsedava EU

Finska danas od Rumunije preuzima rotirajuće predsedavanje Svetom EU, a kao jedan od glavnih ciljeva koji žele da postignu biće dogovor o Višegodišnjem budžetskom okviru (VFO) i povezivanju povlačenja evropskih sredstava sa poštovanjem načela vladavine prava.

"Spremni smo da učinimo sve što možemo kako bi se došlo do odluke o VFO tokom našeg predsedavanja", rekla je finska ministarka za eropske poslove Titi Tupurainen.

Ona je pozvala države članice da za pregovarački sto dođu sa "realnim očekivanjima i voljom za pronalaženje rešenja". 

Evropska komisija je u maju prošle godine predložila veći Višegodišnji budžetski okvir (VFO) za period 2021-2027 u odnosu na dosadašnje budžetsko razdoblje 2014-2020.

Komisija prvi put predlaže povezivanje dodele novca iz evropskog budžeta sa vladavinom prava, što se tumači kao svojevrsna poruka zemljama za koje EK smatra da dovode u pitanje nezavisnot pravosuđa, kao jedno od temeljnih načela EU.

Komisija zato predlaže novi mehanizam koji će Uniji omogućiti da obustavi, smanji ili čak ograniči pristup zajedničkoj evropskoj kasi srazmerno vrsti, ozbiljnosti i obuhvatnosti nedostataka u pogledu vladavine prava. 

"Mala država kao što je Finska vidi vladavinu prava kao najvažnije načelo u meðđnarodnoj politici", naglasila je finska ministarka ukazujući da je snaga EU upravo "unija zakona i pravila". 

"U tome je njenčlanica i predstavlja solidne temelje za naše odnose sa spoljnim svetom. Stoga je vladavina prava na prvoj liniji u centru finskog predsedništva", navela je  ministarka Tupurainen.

FoNet

Nema komentara.