Vesti

Atina 08. 07. 2019

Micotakis novi premijer

Aktuelni grčki premijer Aleksis Cipras priznao je u večeras poraz na vanrednim parlamentarnim izborima, a čelnik Nove demokratije i izbornin pobednik Kiriakos Micotakis obećao je sunarodnicima da će, kao budući šef vlade, pokrenuti posrnulu grčku privredu nakon krize kroz koju zemlja prolazi poslednih godina.

Prema prvim zvaničnim rezultatima, baziranim na prebrojanim glasovima sa više od 50 odsto birališta, Micotakisova Nova demokratija osvojila je na današnjim izborima 39,7 odsto glasova, a Ciprasova stranke levice Siriza 31,4 odsto.

Cipras je u telefonskom razgovoru čestitao svom konzervativnom protivniku, javlja AFP, pozivajući se na izvore u kabninetu sad već odlazećeg grčkog premijera.

Prema projekciji dosad osvojenih glasova, Nova demokratija će u grčkom parlamentu imati 158 od 300 ukupno mandata, dok bi Siriza zadržala samo 86 od dosadašnja 144 poslanička mesta.

Micotakis, kojeg doživljavaju kao reformatora bliskog poslovnim krugovima u zemlji pritisnutoj dužničkom krizom i merama štednje, obećao je da će "pokrenuti privredu i ostaviti krizu iza sebe", prenosi AFP.

Radikalni levičarski vođa Cipras bio je prisiljen da prihvati plan reformi uz strogu štednju kako bi sprečioi zlazak Grčke evro zone, što mu birači nisu oprostili.

Cipras je, podsećaju zapadne agencije, sazvao vanredne izbore četiri meseca pre isteka jer je na majskim izborimaza Evropski parlament Micotakisova Nova demokratija pobedila njegovu Sirizu sa 9,5 odsto više osvojenih glasova.

Padu Ciprasovog rejtinga doprineo je i nedavni Prespanski sporazum o imenu Severne Makedonije, za koji većina Grka nema razumevanja, iako je Cipras - kao jedan od autora tog sporazuma, zajedno sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim predložen za Nobelovu nagradu za mir.

U iščekivanju konačnih rezultata, sudeći prema podacima o glasovima prebrojanim na više od 50 odsto birališta, ocene su da se odnos snaga u parlamentu ne može bitnije promeniti - 158 mandata za Novu demokratiju, 86 za Sirizu.

FoNet/AFP

Nema komentara.