Vesti

London 23. 07. 2019

Džonson sprovodi Bregzit

Novi lider Konzervativne partije Boris Džonson izjavio je danas, posle izbora na tu funkciju, da će stranka sa njim na čelu sprovesti Bregzit, ujediniti zemlju i pobediti Džeremija Korbina, lidera Laburističke partije, prenosi portal Politiko.

Džonson je na stranačkim izborima pobedio šefa diplomatije Velike Britanije Džeremija Hanta sa 66 odsto podrške, odnosno sa 92.153 glasa naspram 46.656.

Kao lider najjače stranke u parlamentu, Džonson će sutra dobiti poziv kraljice da formira vlast i potom će izvršiti primopredaju dužnosti sa dosadašnjom premijerkom Terezom Mej.

Džonson je rekao i da će sprovesti Bregzit do 31. oktobra, zahvaljujući Mej na njenoj izvanrednoj službi stranci i državi.

Uoči proglašenja pobednika u stranci, Džonson je pretrpeo udarac jer je ministarka obrazovanja En Milton podnela ostavku iz protesta prema stavu novog lidera stranke i države o Bregzitu.

Ona je drugi ministar koji je podneo ostavku kao znak protesta prema pobedi Džonsona, posle ministra za Evropu Alana Dankana, koji je to učinio u ponedeljak.

Na izborima za lidera Konzervativne partije glasalo je 159.000 članova, sa odzivom od 87,4 odsto i 509 nevažećih listića.

Tereza Mej čestitala je Džonsonu na pobedi, uz ocenu da je zemlji potreban funkcionalan Bregzit i da je potrebno Korbina držati van vlasti.

Ona je najavila podršku Džonsonu sa poslaničke klupe.

Glavni pregovarač Evropske unije za Bregzit Mišel Barnijer ekao je da se njegov tim raduje konstruktivnoj saradnji sa Džonsonom pošto u sredu preuzme premijersku funkciju.

Lider laburista Džeremi Korbin pozvao je na vanredne opšte izbore i tvrdi da Džonson nije osvojio podršku zemlje.

Boris Džonson je osvojio podršku nešto manje od 100.000 članova Konzervativne stranke obećavajući poreske olakšice za najbogatije, predstavljajući sebe kao prijatelja bankara i zagovarajući štetan izlazak iz EU bez sporazuma, navodi se u tvitu Korbina.

FoNet/Politiko

Nema komentara.