Vesti

Zagreb 30. 07. 2019

Lajen u Hrvatskoj

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je u Hrvatsku, gde će s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarati o predsedavanju Hrvatske Evropskom unijom, ulasku u šengenski prostor i evropodručje, višegodišnjem financijskom okviru i o drugim aktualnim temama.

Plenković je dočekao predsednicu Evropske komisije pred Banskim dvorima gde su se dvoje zvaničnika fotografisali pred brojnim reporterima.

Ursula fon der Lajen potom se upisala u Zlatnu knjigu.

Održana je i konferencija za medije, a u toku je zatvoreni sastanak dva zvaničnika, posle  se očekuje i sastanak dve delegacije.

Pozdravljajući novu predsednicu EK, Plenković je rekao da će Hrvatska kao članica koja je najmlađa po stažu u EU, već od 1. maja predsedvati EU i dati svoj doprinos usvajanju višegodišnjeg financijskog okvira.

Današnji susret ćemo iskoristiti kako bi predsednici predstavili specifičnosti koje su u ovom trenutku za Hrvatsku jako važne, istakao je Plenković.

Prema njegovim rečima, Hrvatska još "lovi korak" sa starim članicama EU i traži da kroz konvergenciju, polako podiže stepen  razvoja, investicija, jačanja privrede i socijalne uključenosti.

"Cilj je doći na onaj nivo koja je primjeren onima koji su razvijeniji u evropskoj porodici. Druga ambicija je ispuniti sve uslove za ulazak u Šengenski prostor, a predstavićemo i naše planove oko uvođenja evra", dodao je Plenković.

On je najavio da će tokom evropske nedelje, u junu sledeće godine, biti održan sastanak na vrhu u Zagrebu, a koji će biti između članica EU i država jugoistoka Evrope.

Hrvatska je treća zemlja, posle Poljske i Francuske, koju je Fon der Lajen posetila od početka mandata.

FoNet

Nema komentara.