Vesti

London 10. 09. 2019

Bez odlaganja Bregzita

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da neće tražiti odlaganje Bregzita, nekoliko sati pošto je na snagu stupio zakon kojim se od njega zahteva da odloži izlazak Britanije iz Evropske unije do 2020, ako ne bude uspeo da sa Briselom postigne sporazum o "razvodu".

 

Drugi put u nedelju dana, parlament je odbacio Džonsonov zahtev da se blokada prevaziđe raspisivanjem prevremenihi zbora.

Parlament je rano jutros glasao protiv raspisivanja izbora, prenosi Rojters. Samo 293 poslanika je podržalo predlog premijera Borisa Džonsona.

Da bi se raspisali izbori, parlamentu je bilo potrebno 434 glasova, odnosno dve trećine od 650 predstavnika u Donjem domu parlamenta.

Parlament bi trebalo da sada bude raspušten do 14. oktobra, javlja Glas Amerike.

Nakon što je britanska kraljica potpisala zakon koji je prošle nedelje usvojen u oba doma parlamenta, Džonson je po svemu sudeći izgubio kontrolu nad britanskim povlačenjem iz EU, budući da ga zakon obavezuje da traži odlaganje ako na samitu EU u oktobru ne postigne novi dogovor.

Evropski lideri su više puta ponovili da nisu dobili nikakve konkretne predloge uoči samita koji se održava 17. i 18.oktobra, na kojem se Džonson nada da će postići dogovor.

"Ova vlada će nastaviti da pregovara o sporazuma, dok se ujedno priprema da napusti Uniju i bez sporazuma", izjavioje Džonson u parlamentu nakon što je objavljen rezultat glasanja o prevremenim izborima.

"Ići ću na ključni samit 17. oktobra i koliko god mehanizama da ovaj parlament izmisli da bi mi vezao ruke, pokušaću da postignem dogovor u nacionalnom interesu... Ova vlada više neće odlagati Bregzit", najavio je on.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin izjavio je da njegova stranka jedva čeka izbore ali neće podržati Džonsonov predlog da se oni održe dok ne bude sigurno da je osigurano odlaganje Bregzita.

"Koliko god da željno čekamo izbore, nismo spremni da rizikujemo katastrofu koja bi, ako se ne postigne sporazum, zadesila naše građane", rekao je Korbin.

FoNet

Nema komentara.