Vesti

Brisel 10. 09. 2019

Predložena nova Komisija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je objavila imena kandidata koje je odabrala za svoje saradnike, a meðu njima za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost predložila je Ðuzepa Borelja iz Španije, dok će za proširenje biti zadužen Laslo Tročanjni, bivši ministar pravde Mađarske.

Od 27 novih članova Komisije, Fon der Lajen će imati osam potpresednika zaduženih za različite oblasti.

Holanđanin Frans Timermas biće zadužen za sprovođenje "Evropskog zelenog dogovora" i baviće se klimatskom politikom.

Margaret Vestager iz Danske kordiniraće agendu "Evropi koja odgovara digitalnom dobu", a biće i komesar za konkurenciju.

Valdis Dombrovskis iz Litvanije biće za zadužen za finansijske usluge i kordiniraće program "Ekonomija koja odgovara ljudima".

Mesto potpresednika dobili su i Ðuzep Borelj Fonteljes (Španija) koji će biti zadužen za spoljne poslove, zatim Vera Juorova (Češka), Margaritis Šinas (Grčka), a Fon der Lejenova je uz sebe ostavila i Maroša Šefèovića (Slovačka),koji će u Komisiji odraditi svoj treći mandat.

Hrvatica Dubravka Šuica biće potpredsednica vlade za demokratiju i demografiju.

O proširenju EU vodiće računa Laslo Tročanji, bivši ministar pravosuđa (od 2014. do 2019. godine) u vladi Viktora Orbana.

Trokanj je bio član Ustavnog suda Mađarske, kao i ambasador te zemlje u Belgiji i Francuskoj. Nije član vladajućes tranke, iako je vodio listu stranke na izborima za Evropski parlament, ali se smatra lojalnim premijeru Viktoru Orbanu, piše Blic.

Johanes Han, austrijski komesar koji će do novembra biti na čelu susedske politike EU, u novom sazivu Evropske komsije biće zadužen za budžet i administraciju.

Za mlade i inovacije biće zadužena Bugarka Marija Gabriel,dok će Irac Fil Hogan dobiti sektor trgovine.

Nikolas Šmit biće zadužen za zapošljavanje, bivši italijanski premijer Paola Ðentiloni za ekonomiju, komesar za energetiku predložena Kadri Simson iz Estonije.

Ovaj spisak kandidata treba da dobije i podršku novog saziva Evopskog parlamenta.

FoNet/Blic

Nema komentara.