Vesti

Rim 13. 09. 2019

Vatikan nepromenjeno o Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da će Vatikan čuvati svoje pozicije kada je reč o Kosovu i Metohiji, napominjući da bi on kao šef države voleo da papa Franja dođe u Srbiju, ali je za to potrebna saglasnost Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Vučić je, novinarima posle razgovora sa papom Franjom, rekao da Vatikan, koji ne prizanje nezavisnost Kosova, želi razgovor i mirno rešenje između Srba i Albanaca.

Govorio sam o Kosovu i Metohiji, našim svetinjama tamo, teškom položaju naroda i pokušajima da dođemo do komprmisnog rešenja, rekao je Vučić koji je dodao da su razgovarali i oneophodnosti popravljanja odnosa između Srba i Hrvata.

Istorija i prošlost nas dele i imamo drugačiji pogled na to, ali moramo usmeriti pogled u budućnost i bitna je uloga Svete stolice u razgovorima Srba i Hrvata, ocenio je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako ne budemo bili odgovorniji i samogovorili o prošlosti, slabićemo sebe, a jačati druge.

Vučić je, govoreći o dolasku pape Franje u Beograd, ponovio da bi on kao predsednik voleo da poglavar Katoličke crkve doðe u Srbiju, ali da je za to potrebna saglasnost srpske crkve.

Preneo sam pozdrave patrijarha Irineja papi, kao što ću patrijarhu srpskom preneti pozdrave pape, rekao je Vučić idodao da papa Franja izuzetno ceni patrijarha Irineja.

Upitan o izjavi češkog premijera Andreja Babiša da će razmotriti izjavu češkog predsednika Miloša Zemana o preispitivanju priznanja nezavisnosti Kosova, Vučić je ocenio da bi Srbija to volela da se dogodi, ali da ne misli da je to realno i ne bi trebalo podizati očekivanja naroda.

Vučić je odbacio tvrdnje potpredsednika Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića da je Srbija oštećena prodajom PKB za 106 miliona evra, ukazujući da se radilo o otvorenoj tenderskoj proceduri.

FoNet

Nema komentara.