Vesti

Madrid 14. 10. 2019

Zatvor za separatiste

Španski Vrhovni sud osudio je danas devetoro katalonskih separatistièkih vođa na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog angažovanja u neuspešnom pokušaju uspostave nezavisnoti Katalonije 2017. godine, javlja Rojters.

boxPluginImg

Svi optuženici osolobođeni su najstrože optužbe - za pobunu, dok je troje proglašeno krivim samo za nelojalnost, čime su izbegli zatvorsku kaznu.

Bivši zamenik katalonskog čelnika Oriol Hungveras dobio je najveću zatvorsku kaznu  - od 13 godina.

Na kocki je mnogo toga, kako za Španiju, tako i za njenu najbogatiju regiju na suđenju koje je privuklo svetsku pažnju, pokrenulo najveću špansku političku krizu u poslednjim decenija i poljuljalo finansijska tržišta, ocenjuje agencija.

Meðu glavnim pitanjima je kako će separatisti reagovati na presude, hoće li biti održano obećanje o mirnim protestima i koliko će biti narušen ugled Španije i separatističkog pokreta.

I vlada i separatisti su uoči presude objavili snimke na društvenim mrežama, navodi Rojters ističuæć kako separatiosti poručuju da ništa pogrešno nisu učinili i da je suđenje bilo političke prirode, dok vlada tvrdi da je zakon strogo poštovan.

Premijer Pedro Sančez objavio je na tvitzeru da je Španija jedna od "najslobodnijih i najsigurnijih" zemalja u svetu.

FoNet/Rojters

Nema komentara.